”Konstigt om vi inte når flockimmunitet”

Uppdaterad 2021-03-22 | Publicerad 2021-03-21

Sverige kommer ha grepp om covid-19 efter sommaren.

Det tror Johan Brun, läkare och medicinsk rådgivare.

– Det vore konstigt om vi då inte har en flockimmunitetsliknande situation, säger han.

Uğur Şahin, läkare, immunolog och grundare av företaget Biontech, menar att samhället kommer kunna öppna upp igen efter sommaren.

Şahins företag Biontech tog tillsammans med Pfizer fram det första godkända vaccinet mot covid-19 i Europa. När 70 procent av befolkningen är vaccinerad mot covid-19 finns det ingen anledning att vara orolig för lokala utbrott och mutationer, säger Şahin till tyska Welt am Sonntag.

Johan Brun, läkare med bakgrund som medicinskt ansvarig både på Astra Zeneca och Pfizer, delar den bilden.

– När efter sommaren vet vi inte. Men någon gång efter sommaren och början på hösten, där så stor del av befolkningen antingen kommer att vara vaccinerade eller har haft covid-19, säger han och fortsätter:

– Det vore konstigt om vi då inte har en flockimmunitetsliknande situation.

Johan Brun.

Även om det hittills har varit svårt med vaccinleveranser till Sverige finns det inget som tyder på att vi inte kommer att få vaccin i tillräcklig mängd, menar han.

Johan Brun anser också att dödligheten i covid-19 kommer att vara nära noll i Sverige innan året är slut. Dels med tanke på alla vaccin som nu finns och dels eftersom vården i Sverige nu blivit så pass bra på att vårda och behandla patienter med covid-19.

– Dödligheten kommer att gå ner extremt, till näst intill noll. Allt talar för det, säger Johan Brun.

Han drar heller inte så stora växlar på rapporteringen om att den brittiska varianten av coronaviruset skulle vara mer dödlig.

– Självklart kommer varje ny mutation som ökar i ett samhälle vara mer smittsam, men att de också är mer allvarliga gynnar inte viruset i förlängningen.

I grunden bör ett virus, för att vara ”framgångsrikt”, vara smittsamt men inte dödligt.

– Att mutera så att folk dör är inte smart. Vi vet att de vanligaste coronavirusen som tidigare funnits har alla utvecklats till snälla förkylningsvirus. 30 procent av alla bondförkylningar är coronavirus, säger Johan Brun.

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen