Nagorno-Karabach

Blodiga strider i Nagorno-Karabach

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Det som kunde blivit en vapenvila har vänts till förnyade strider i Nagorno-Karabach.

Armenien och Azerbajdzjan anklagar varandra för att angripa civila med artilleri och flygbombningar.

På en vecka har minst 200 människor dödats.

De blodiga striderna i regionen Nagorno-Karabach i Kaukasien är en ny episod av en konflikt som pågått sedan 1990-talet mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Fullskaligt krig

Den senaste veckan har 200 människor förlorat livet och den möjlighet till eldupphör som tidigare gått att skönja, vändes på söndagen till kraftigt intensifierade strider. Därmed ökar risken för ett fullskaligt krig mellan Azerbajdzjan och Armenien som slåss över utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Båda länderna anklagar varandra för att rikta sin eld mot civila offer. Azerbajdzjans utrikesministerium uppgav på söndagen att en civil har dödats och fyra sårats i en armenisk raketattack mot den azerbajdzjanska staden Gjanzja.

Ett hur brinner i Stepanakert efter att ha bombats av azeriskt artilleri.

Människor gömmer sig

Samtidigt rapporterar journalister på plats om hård azerisk beskjutning mot Nagorno-Karabachs största stad Stepanakert.

– Det har varit omfattande granatbeskjutning, människor har inte kunnat gå ut utan gömmer sig mot i skydd, rapporterar Aljazeeras reporter på plats Bernard Smith.

Som ytterligare bränsle till konflikten anklagas nu Turkiet för att blanda sig in i striderna. Ankara har offentligt ställt sig på Azerbajdzjans sida, men inte medgivit något militärt stöd till sin allierade.

Skador efter granateld i Terter, Azerbajdzjan.
Förstörelse i Stepanakert.

Legosoldater

Men enligt The Guardian har 1000 syriska legosoldater sänts till regionen på uppdrag av ett privat turkiskt säkerhetsföretag, vilket ska ha skett med Ankaras medgivande. Uppgifterna har bekräftats av Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Vi har information som med säkerhet säger att syriska krigare från jihadistgrupper har gått igenom Gaziantep i Turkiet för att nå slagfältet i Nagorno-Karabah, sade Macron i fredags.

Frankrike är ett av flera länder som har fördömt Turkiets inblandning i konflikten.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Stepanakert.
Publisert:

LÄS VIDARE

Därför hotar nytt storkrig i Kaukasus

ÄMNEN I ARTIKELN

Nagorno-Karabach

Armenien

Azerbajdzjan