Överläkaren om lustgas: ”Allvarliga fallen ökar”

Publicerad 2024-05-06

Antalet allvarliga skador av lustgas ökar.

Giftinformationscentralen kontaktas om sådana fall flera gånger i månaden.

– Det är unga, i övrigt helt friska personer som annars inte skulle ha de här funktionsnedsättningarna, säger överläkaren Jenny Bång Arhammar.

Lustgas som berusningsmedel har ökat lavinartat i Sverige under de senaste åren.

2019 fick Giftinformationscentralen in 27 frågor om lustgas. Förra året var det 589.

– Det är som en explosion av fall. Och vi ser tydliga tecken på att det inte mattas av utan vi har ännu mer i år, säger överläkaren Jenny Bång Arhammar på Giftinformationscentralen.

Samtalen kommer både från privatpersoner och från sjukhus. Fall liknande Alexandra, som har brukat lustgas i ett år och inte längre kan gå, kommer Jenny Bång Arhammar i kontakt med flera gånger i månaden.

– Jag blir inte förvånad av den här beskrivningen.

”Tror att det är ofarligt”

Av de fall hon känner till där folk fått allvarliga skador har flera blivit återställda. Men det tar lång tid. Hur många som får kroniska skador kan hon inte svara på.

”Det är som en explosion av fall”, säger överläkaren Jenny Bång Arhammar.

– Jag tror faktiskt inte att någon vet. Lustgas i berusningssyfte är så pass nytt, vi har inte sett några sådana här siffror tidigare. Vi lär oss allt eftersom.

Hon tror att en viktig orsak till att lustgas slagit igenom så brett, framförallt bland unga, är att folk tror att det är en ofarlig drog.

– Lustgasen är densamma på sjukhus och utanför sjukhus. Men sättet man använder den på är helt olika. Det här som är så snällt, som man ger till gravida kvinnor, kan bli så otroligt farligt om man använder det upprepat och okontrollerat, utanför vårdens vakande öga.

Lustgaspatroner. Arkivbild.

Det är oklart om det finns någon substans i lustgas som är beroendeframkallande. Men beteendet hos vissa patienter liknar ett beroende, säger Jenny Bång Arhammar.

– Det är någon form av tvångsmässig användning. Du får jätteallvarliga skador som gör att du inte längre kan jobba eller gå till skolan. Du slutar umgås med dina vänner, det enda du gör är att vara hemma i ditt rum och använda lustgas, och ändå kan du inte sluta. Det låter väldigt likt ett beroende för mig.

Demenssymtom och blodproppar

De typiska första symtomen efter upprepad användning av lustgas är pirrningar och domningar. Därefter blir man svag i fingrar, händer, armar och ben, kan kissa på sig och får svårt att stå och gå.

Det som händer är nervskador i kroppen och hjärnan.

– Om det fortsätter och man inte slutar använda lustgas kan man få symtom som vid en demenssjukdom. Man kommer inte ihåg saker och kan inte utföra enkla sysslor.

Det finns också risk att drabbas av blodproppar i både lungorna och hjärnan. Något som i värsta fall kan leda till döden,

Hur stort bruk krävs för att få den typen av värre skador?

– Det vet vi inte. Det är ingen som vet det. Men det är tydligt att riskerna ökar ju mer man använder det.

Lustgas som berusningsmedel ökar lavinartat i Sverige.

Följ ämnen i artikeln