”Jag offrades för Saudiarabien-affären”

Publicerad 2012-03-08

FOI och Försvarsdepartementet insåg att vapenaffärerna med Saudiarabien låg "utanför reglerna".

Därför togs beslut om ett bulvanbolaget – och att Dick Sträng på FOI skulle bli ensam firmatecknare.

– Jag utsattes för press från olika håll. Jag är ett bondeoffer. Jag var redan körd, säger han till Aftonbladet.

I dag är Dick Sträng arbetslös.

Han är navet i skandalen som avslöjades av SR:s Ekot i tisdags, och som nu skakar hela det svenska politiska etablissemanget:

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har sedan 2007 hjälpt Saudiarabien med planerna på en missilfabrik i öknen. När uppdraget blev för politiskt inkorrekt, knoppades ett bolag av från FOI, Swedish security technology and innovation, SSTI. På så sätt kunde det militära samarbetet fortsätta utan insyn.

Det gick fort

Nu pågår diskussioner om vem som är ansvarig. Ingen politiker säger sig känna till bildandet av SSTI.

Dick Sträng arbetade sina sista tolv år på FOI med utrikesrelationer, och fick som en av FOI:s generaldirektör Madelene Sandströms närmaste medarbetare allt mer ansvar för att förhandla fram avtal med andra länder – däribland Saudiarabien.

2005 slöts ett saudiskt samarbetsarvtal om kunskapsutbyte kring en militär anläggning med svenska S-regeringen. Två år därpå besökte en saudisk delegation Sverige.

– Det var fint väder och vi diskuterade projektet. Saudierna tyckte det var dags att komma i gång. De var mycket pålästa om vad de ville ha ut av det här, minns Sträng.

– Vi upplevde att regeringen stod bakom, och sedan gick det rasande fort. För fort.

Stark saudisk reaktion

Omgående skickades personal från FOI för att studera marken där vapenfabriken skulle ligga. En förstudie färdigställdes.

– Men den överlämnades inte förrän Försvarsdepartementet hade gått igenom och godkänt den.

Under processen kom flera "180-gradersvändningar" ovanifrån.

– Först skulle vi köra på, och sedan skulle vi göra helt tvärtom. Vi fick olika order från cheferna om vad vi skulle göra och inte göra.

Tidigt 2008 avbröts plötsligt diskussionerna.

– Då kom en väldigt stark reaktion från Saudiarabien. Man var upprörd. Det var en röra, eftersom FOI inte fick göra det som motparten uppfattat att man blivit lovade. För att kunna lösa alla oförenliga restriktioner som gällde beslutades om att bilda bolag.

"Utsattes för press"

Enligt Sträng kom beslutet efter att en delegation bestående av bland andra statssekreterare Håkan Jevrell, generaldirektören på FOI och generalmajor Staffan Näsström återvänt från Saudiarabien 2008.

– De kom hem med den lösningen. Då fick jag beskedet av generaldirektören: "Nu gör vi så här". Jag och företaget skulle skäras bort fullständigt så fort avtalet skrivits på. Fram till dess ville vi absolut inte ha någon uppmärksamhet på det. Alla visste ju att det var en tveksam lösning.

Vad sa du?

– Det här var en främmande roll för mig. Jag började som forskare på civil beredskap för FOA. Jag var inställd på att vara forskningsråtta till döddagar. Jag accepterade det. Inte för att det var något jag ville. Jag var inte entusiastisk, men det var ju en bild som jag inte kunde sprida omkring mig

Varför blev just du firmatecknare?

– Dels hade jag god relation med kunden. Men dels att jag utsattes för press från olika håll, där jag hade lojaliteter. Mina relationer till Försvarsdepartementet var i det läget utomordentligt dåliga. De ville ha bort mig, hade man gjort klart för mig. Jag blev ett bondoffer i det läget. Jag var redan körd.

Varför ville departementet ha bort dig?

– Det vet jag faktiskt inte.

Situationen ohållbar

I slutet av februari 2010 kom ännu en ny order uppifrån, enligt Sträng.

– Då fick vi beskedet att lösningen inte längre var aktuell. Jag fick inga nya arbetsuppgifter. Jag väntade några veckor men min situation var ohållbar. Jag sa upp mig.

Eftersom han själv inte längre ingår i FOI:s organisation känner han att han nu kan tala öppet.

– Är du inne i systemet är du tyst. Systemet är väldigt bra på att hålla tyst. Säger du något har du ett nytt jobb dagen efter. Nu har de säkert skickat ut ett "Intrux". Det är ett papper utan avsändare med instruktioner om vad alla ska säga till media. Det är ofta långt ifrån sanningen.

Aftonbladet har sökt de tre personer som Dick Sträng nämner, som ska ha kommit hem med "lösningen". Madelene Sandström, förre generaldirektören vid FOI, och Håkan Jevrell, statssekreterare vid Försvarsdepartementet, avböjer att kommentera.

Generalmajor: "Det var problematiskt"

Generalmajor Staffan Näsström var fram till 2008 ordförande för den svenska kommissionen som ledde samarbetet med Saudiarabien kring missilfabriken. Till Aftonbladet säger han:

– Det kom upp att FOI hade något eget för sig. Vi uppfattade det som om det hade gått lite utanför vad jag uppfattade som avtalet. Det gick utanför. Det var problematiskt. Jag förutsatte att det skulle avslutas.

Men något bolag säger han sig inte ha känt till.

– Nej, det fanns inte på kartan när jag slutade våren 2008.

Så det stämmer inte att du var med när idén presenterades?

– Nej, det kan jag inte påminna mig.

ANNONS