”Dödens köpman” dömd till 25 år

Publicerad 2012-04-06

Han kallas ”Dödens köpman” och är en av världens mest ökända vapenhandlare.

Nu har ryske Viktor But dömts till 25 års fängelse av en domstol i New York.

Nu klagar man från Ryssland, och anser att straffpåföljden är ”oacceptabel, grundlös och politiskt motiverad”.

I höstas förklarade USA den ryske vapenhandlaren Viktor But, 45, i amerikansk media känd som Viktor Bout, skyldig till att ha försökt sälja vapen till den colombianska Farc-gerillan. Detta efter att han gripits i Thailand i mars 2008 av amerikanska agenter som låtsades representera Farc.

Sent på torsdagskvällen svensk tid fick But sitt straff av domaren Shira Scheindlin i en domstol i New York – 25 års fängelse och 15 miljoner dollar i böter.

Kris mellan Ryssland och USA

Rättegången har skapat problem mellan de båda stormakterna, då domen kritiserats hårt av såväl Ryssland som av Buts advokater, som ser honom som en politisk fånge.

Ryska utrikesdepartementet har, enligt både AFP och Reuters, kallat straffpåföljden är ”oacceptabel, grundlös och politiskt motiverad” och de uppger att Ryssland kommer att ”använda alla medel” för att få hem But.

Förvärrat blodiga konflikter

Men åklagarsidan säger att han ”utan att tveka och med skrämmande fart” gick med på att sälja ”en häpnadsväckande arsenal av vapen”, värd upp till 20 miljoner dollar, som skulle användas för att skjuta ner amerikanska helikoptrar.

Enligt åklagarna har hans affärsverksamhet förvärrat några av världens blodigaste konflikter, bland annat i Rwanda, Angola och Kongo. Dessutom ska han ha försökt få till nya affärer i bland annat Libyen och Tanzania när han greps. Åklagarna krävde att But skulle dömas till livstids fängelse.

”Lord of War” baserad på But

But fick sin militärutbildning inom det sovjetiska flygvapnet och fungerade som tolk både i Sovjetunionen och utomlands. På så vis ska han ha kommit i kontakt med Afrika.

Efter Sovjetunionens kollaps lyckades han på okända vägar komma över fyra fraktflygplan av typen Antonov-8 och därefter startade hans lukrativa affärer. Det betraktas som ett militärplan men han lyckades få det registrerat som civilt fraktplan i Angola.

Storebror Sergej But i Moskva beskrev efter gripandet Viktor som en ”vanlig” flygplansuthyrare utan ansvar för vad som eventuellt fanns i lasten.

Han ska också ha haft kontakter med den amerikanska militären och privata kontraktsinnehavare vid George W Bush-regeringens återuppbyggnad av Irak.

Nicolas Cage rollfigur i Hollywood-filmen ”Lord of War” från 2005 sägs vara baserad på Viktor But.

ANNONS