Efter krisvalet: S omorganiserar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-08

Den största omorganisationen i partiets historia

Nu syns effekterna av Socialdemokraternas katastrofval.

Partiet ska bland annat genomgå en av de största omorganisationerna i parties historia.

Fredagen blir en riktig monsterdag för Mona Sahlin. Krismöten avlöser varandra och partiet ska bland annat ta beslut om en extrakongress, välja ledamöter till utskotten och fatta beslut om vilka som ska ingå i den kriskommission som ska peka ut riktningen för parties framtid.

Vill få in nytt blod

Men redan nu står det klart att parties kommer att genomgå en stor omorganisation. Partistyrelsen ska slås ihop med riksdagsgruppen. Syftet är att få in nytt blod, göra sig av med inkompetens, spara pengar och bryta upp partiets gamla maktstrukturer, säger källor inom partiet till Sveriges Radio Ekot.

Omorganisationen beskrivs som Socialdemokraternas största förändring sedan 1917, då partiet delades i Socialdemokraterna och det som senare blev Kommunistiska partiet.

Ersättare till Bodström

Beslutet om sammanslagningen togs redan 2009, men efter Socialdemokraternas katastrofval vill man skynda på sammanslagningen.

Den nya organisationen ska sjösättas 1 januari 2011.

I dag ska även Thomas Bodströms ersättare i justitieutskottet utses. Bodström har haft problem med sin ledighetsansökan från riskdagen och riskerar att bli fråntagen sin riksdagsplats om han inte kommer tillbaka från USA.

Följ ämnen i artikeln