Annie Lööf: Alliansen måste utvecklas

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-06-28

Annie Lööf inledde sitt Almedalstal med att säga att Alliansen måste utvecklas.

– Vi blev för upptagna av att regera. Vi satt bekvämt stilla i båten, sa hon.

Sedan gick Centerledaren till hård attack mot Stefan Löfvens jobbpolitik.

Annie Lööf skapade rubriker när hon 2012 talade om att glöden i Alliansen svalnat. Årets tal på Almedalsscenen inleddes i samma tema.

– Alliansen behöver utvecklas för att inte avvecklas, sa Annie Lööf och konstaterade vidare att svensk borgerlighet måste ta sig i kragen.

– Vi måste rycka upp oss och röra oss, röra oss framåt och inte fastna i historiens trygga famn.

Attackerade Löfven

Annie Lööf presenterade en ”borgerlig reformagenda” med fyra liberala grundvärderingar.

Fri företagsamhet som skapar jobb i hela landet.

Tron på grön tillväxt.

Kamp för valfrihet och mångfad.

Öppenhet mot omvärlden.

Hon attackerade Stefan Löfvens (S) jobbpolitik. Fler unga kommer bli arbetslösa, landsbygden och företagen kommer att drabbas hårt av regeringens politik, enligt Lööf.

– Socialdemokraterna måste lära sig att det inte räcker att klä upp en gammal 90-talspolitik i bästa gåbortkostymen på valdagen. Vänner, det måste också finnas en jobbpolitik som håller måttet.

Hon upprepade dagens C-förslag om att helt slopa arbetsgivaravgiften under två år för egenföretagare, samt förslaget om att sänka inkomstskatten.

– Det finns två stora missuppfattningar om statens roll. Den ena är att alla pengar från början tillhör staten, inte medborgarna. Men jag ska berätta en hemlighet. Skattepengar är inte statens personliga egendom.

Ren och skär statssocialism

Annie Lööf gick vidare med att angripa Miljöpartiets miljöpolitik - och betonade att tillväxt är en förutsättning för en bättre miljö.

– Miljöpolitiken behöver inte fler vänsteraktivister. Den behöver omfattas av det borgerliga uppdraget. Det är därför hög tid att en större del av borgerligheten slutar att ducka, tar klivet från avbrytarbänken och på riktigt kommer in i miljömatchen.

Hon lyfte sedan fram Centerpartiets förslag om grön skatteväxling med en höjd kemikalieskatt.

Hon tog upp vikten av valfrihet i välfärden och kallade Socialdemokraternas politik för ett ”korståg mot valfriheten”.

– Valfriheten får aldrig någonsin ge vika för ren och skär statssocialism. Det är något som borgerligheten behöver garantera.

”Har ett ansvar”

Annie Lööf avslutade med att prata om Islamiska statens terror i Syrien som tvinga människor på flykt.

– Vi har ett ansvar att hjälpa människor som kommer hit. Alla länder i Europa står inför stora utmaningar. Ingen ska kunna ducka för att ta ansvar i denna svåra situation. Sverige ska inte göra mindre för att ta emot människor som flyr från krig och förföljelse, men andra länder måste göra mer.