Superhösten fortsätter: ”Torrt och fint!”

Uppdaterad 2015-10-25 | Publicerad 2015-10-24

Soldyrkare kan pusta ut...

Superhösten fortsätter! Enligt vissa prognoser i en hel månad framöver.

– Man ska passa på att njuta, säger meteorologen Marie Staerk på SMHI.

Hösten brukar vara betonad av lågtryck, regn och rusk.

Men oktober har hittills varit ovanligt torr.

Statistiken över nederbörden mellan den 1 och 16 oktober visar att det har regnat ovanligt lite. I stora delar av Götaland och Svealand har det bara kommit mellan 0 och 5 procent av den nederbörd som är normalt.

– Det har ju varit torrt och fint vi har haft en väldigt bra höst än så länge, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

”Stora solchanser”

Nu ser det ut som att "superhösten" kommer att fortsätta på det inslagna spåret – i en hel månad framöver.

– Vi har ett högtrycksrygg som växer över landet kommer att ha en del solchanser i veckan. I Götaland, Svealand och södra Norrland får vi en hel del sol med höga molnslöjor, säger Marie Steark.

I torsdags kväll utfärdades en ny månadsprognos från det världsledande vädercentret i Reading i England. Prognosen säger att högtrycket strax öster om Sverige kommer att påverka vädret mer eller mindre hela den kommande månaden, även om högtrycket försvagas lite grann under prognosens tredje och fjärde vecka.

Marie Steark, som fokuserar sin prognos på nästa vecka, säger att de som gillar torrt och fint väder med höstpromenader kan passa på att njuta.

– Det håller i sig. Tisdagen ser ut att bli fin och vi får goda solchanser över hela landet. Det drar in kyligare luft i norr med lite mer nordvästliga vindar medan vi har fem till tio grader i söder.

Hon säger att i veckan som kommer kan Skåne få temperaturer på 11 grader. Västkusten blir också varm eftersom sydvindar för upp varmare luft till Sverige. Vinden kommer också att lugna ner sig i stora delar av landet.

– Ja exakt, det blir lugna och fina dagar.

Gick från 35 grader till minus 8

I Vitabergsparken i Stockholm har fyra personer slagit sig ner i gräset för att njuta av vädret.

– Solen är mycket lägre här i Sverige. Den är mer gyllenfärgad och det gillar jag, säger 27-åriga Melanie Haas som kommer från Schweiz.

Simon Stewart, 36, från Australien har bott i Sverige i sju år. Han fick en chock när han kom hit och fick uppleva svensk vinter.

– När jag klev av planet gick jag från att ha 35 grader i Australien till minus 8 grader här, säger han och skrattar.

En som är glad över att det fina höstvädret fortsätter är 23-åriga Babak Jameei från Sollentuna. Han brukar ofta ge sig ut med kameran.

– Jag fotograferar ganska mycket eftersom det är fina färger på hösten. Fortsätter det så här och jag får tid över så går jag ut.

Han ser inte fram emot den svenska vintern.

– När man var liten var det roligare. Jag är en sådan person som vill ta mig från punkt A till punkt B utan problem, säger han och syftar på Stockholms kollektivtrafik.

– Men nu ska jag passa på att njuta!