Flydde krigets Syrien – hamnade mitt i skotten

Publicerad 2015-11-18

PARIS. Oday Ghalyoun flydde från Syrien för att slippa kriget.

Plötsligt hamnade han mitt i terroristernas massaker.

– Jag visste direkt vad som hände, säger han till Aftonbladet.

Många som befann sig på Boulevard Voltaire i fredags har berättat att de trodde det var smällare eller fyrverkerier.

För andra var ljudet oroväckande bekant.

– Jag har hört så många skottlossningar att jag visste direkt vad som hände. Jag visste att de sköt, säger han över telefon.

”Här har jag känt mig trygg”

Oday Ghalyoun har känt sig tvungen att lämna Paris för några dagar. Han känner sig inte trygg här.

– Vi åkte från Syrien för att få fred. Att hamna mitt i en skottlossning i ett land där jag känt mig trygg känns tungt, säger han.

I fredags kväll promenerade han från lägenheten i Bastille till en vän som bor på Boulevard Voltaire – bara ett stenkast från konsertlokalen Bataclan.

– Jag var nästan framme när jag hörde skotten bakom mig. Det verkade komma från flera håll, jag har varit med om liknande situationer tillräckligt många gånger för att veta att jag måste ta mig bort genast, berättar han.

Hjälpte andra drabbade

Oday Ghalyoun nådde vännens lägenhet snabbt, där väntade de medan skott fortsatte ljuda. Efter en stund började skadade personer komma till huset.

– De sökte skydd hos oss. Vissa var illa däran, det var blod överallt.

När kriget på allvar 2013 drabbade hemstaden Homs lämnade han Syrien för Paris. Till Frankrike kom han som kvotflykting.

– Som syrier i Frankrike blev jag väldigt väl bemött. Jag fick ett jobb, lärde mig franska och i gengäld behandlas jag som vilken fransman som helst - varken sämre eller bättre. Fransmän och syrier delar en viktig grundvärdering - vi håller friheten mycket högt, säger han.

”Ville splittra Frankrike”

När han hörde om att polisen hade hittat ett syriskt pass i närheten av en av terroristerna blev han orolig.

– Jag tror att IS utförde attentatet med avsikt att splittra fransmännen - de vill misstänkliggöra de syrier som flytt kriget. De vill ställa kristna, muslimer och judar mot varandra. Man måste komma ihåg att terrorismen inte har någon religion, säger Oday Ghalyoun.

I helgen återvänder han till Paris med avsikten att gå tillbaka till jobbet och fortsätta leva sitt liv. Men någon gång i framtiden hoppas han kunna återvända till ett fredligt Syrien.

– Vi måste tillbaka för att bygga upp vårt hemland och för att ta hand om alla de barn som förlorat sina familjer i kriget.

Följ ämnen i artikeln