Så blir det med din färjeresa

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-19

Efter färjekollisionen tvingas resenärer boka om sina resor.

Tusentals personer kan vara påverkade.

– Vi ska göra vårt yttersta för att folk ska komma hem till det land de kommer ifrån eller ut på sin planerade semester, säger Stena Lines vice vd Niclas Mårtensson.

Efter M/S Stena Jutlandicas kollision med en tankbåt i natt tvingas färjans samtliga turer mellan Göteborg och danska Fredrikshamn under söndagen att ställas in. Färjan tas ur bruk i minst en vecka, för att repareras på varvet i danska Odense. Det innebär att passagerare som planerat att åka med de tre avgångarna från Göteborg och de två från Fredriks hamn tvingas finna alternativa resvägar.

– Under natten har vi jobbat med att boka om dem. Vi har ett annat fartyg på samma linje så man har kunnat åka med det, och om man vill så har vi också en linje från Varberg till Grenå, säger Stena Lines informationsansvarige, Jesper Waltersson.

Har man planerat att åka till Tyskland via Danmark finns det även möjlighet att åka med Stena Line direkt till Kiel, Rostock eller Sassnitz.

Tusentals kan vara drabbade

Jesper Waltersson vet inte hur många resenärer som kommer att drabbas, men M/S Stena Jutlandica hade 531 personer ombord i natt och skulle lika många ha planerat att åka med varje rutt under dagen så hade det rört sig om tusentals personer.

– Det är klart att det blir ett avbräck vad gäller kapaciteten på linjen – det är en stor färja som tar många passagerare, säger Jesper Waltersson, som berättar att Jutlandica om dagarna på somrarna kan ta uppemot 1 500 personer.

Företagets vice vd Niclas Mårtensson:

– Vi ska göra vårt yttersta för att folk ska komma hem till det land de kommer ifrån eller ut på sin planerade semester.

”Mycket folk på kajen”

Den första båten skulle ha avgått från Göteborg klockan 04.15 i morse.

– Vad jag hörde så var det ganska mycket folk på kajen i natt, och mycket bilar. Det är ju sommartider nu och då har vi mycket resenärer, säger Jesper Waltersson.

Rederiet ringer upp alla som som angett sitt personnummer när de bokat och uppmanar på sin resenärer bokade på båtarna som skulle avgått 08.15 eller 16.20 från Fredrikshamn, samt 12.15 eller 20.30 från Göteborg att ta kontakt med dem på 0770-575700 för att finna ett alternativ.

Linjens andra färja, M/S Stena Danica har börjat köra extra turer mellan Fredrikshamn och Göteborg.

– Vi har även en fraktfärja som kör mellan Göteborg och Fredrikshamn, så vi försöker i dag att lägga över mer last på den så att vi kan få plats med fler bilar än normalt på Danica, säger Jesper Waltersson.

Även lastfartyget kommer att börja köra extra turer.

Följ ämnen i artikeln