Protestaktion i Moskva mot demokratiska brister

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-27

Nya lagar försvårar för oppositionen

Aktivister hänger upp en banderoll med texten ”Ge folket valen tillbaka, era kräk”.

”Ge folket de fria valen tillbaka!”

Det var budskapet för en stor protestaktion i Moskva nyligen där man uppmanade till bojkott av parlamentsvalet nästa år.

Den senaste tiden har flera nya lagar försämrat läget för de ryska oppositionspartierna, skriver Novaja Gazeta.

Följ ämnen
Ryssland

Med en stor banderoll över Moskvafloden, mittemot maktens högborg Kreml, ville demonstranterna visa sitt missnöje med den demokratiska utvecklingen i Ryssland.

”Ge folket de fria valen tillbaka” och ”Ett Ryssland utan Putin” löd huvudbudskapen.

Bland de ledande aktivisterna fanns Maria Gajdar, barnbarn till den förre premiärminister Jegor Gajdar och Ilja Jasjin. Banderollen var snart nedtagen och demonstranterna förda till polisen men aktionen kommer med största sannolikhet att följas av fler.

Med ett år kvar till parlamentsvalet i Ryssland ser läget dystert ut för landets opposition eller för den som vill lägga sin röst på ett oppositionsparti.

Liberaler kommer inte in

Bland annat har systemet med enmandatsvalkretsar avskaffats.

– I praktiken innebär det att de få liberala kandidater som finns inte kommer att kunna komma in i duman (det ryska parlamentet, reds. anm.) längre. I teorin har de liberala kandidaterna tidigare kunnat forma fraktioner i efterhand när de väl kommit in i duman. Nu försvinner den möjligheten, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandsexpert på Utrikespolitiska Institutet till aftonbladet.se.

En annan försämring är att man inte längre kan lägga sin röst ”mot alla,” Rysslands motsvarighet till att rösta blankt.

”Allvarligt försämrats”

– Om 20 procent skulle rösta ”mot alla” så skulle Kreml förlora ansiktet. Nu har man tagit bort den möjligheten så det enda sättet att protestera är att inte rösta alls.

Demonstranterna i Moskva menar att de fria valen i Ryssland har avskaffats. Kan man verkligen säga så?

– Det har allvarligt försämrats och det har skett gradvis. Problemen har funnits redan tidigare genom att det inte finns några oberoende tv-stationer. Kreml har redan så stora fördelar så man förundras nästan av att de behöver skaffa sig fler fördelar.

Varför gör de ändå det?

– Jag kan inte tolka det som något annat än en överdriven kontrollmani, säger Carolina Vendil Pallin.

Andra förändringar som tolkas till det sämre är att lägsta tröskeln för valdeltagande har avskaffats och att det blivit förbjudet att smutskasta eller ”skapa en negativ bild” av sina motståndare.

Läs hela artikeln ur Novaja Gazeta

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln