11-septemberhjälte var en bluff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-30

Var inte i närheten av Ground Zero

New York-polisen Fred Parisi har kallats hjälte för sina räddningsinsatser den 11 september. Han har även startat en fond för räddningsarbetare som han själv.

Det finns bara ett litet problem. Parisi satte aldrig sin fot på Ground Zero.

Avslöjandet kom i går samband med att han deltog i en manifestation i New Jersey för att samla in pengar till hälso- och sjukvård för räddningsarbetarna, skriver NY Daily News. Han syns på foton från manifestationen hållande i den amerikanska flaggan.

Greps för bedrägeri

Den 40-årige trebarnspappan greps då i ett helt annat ärende. Han misstänks ha svindlat 235 000 dollar från ett designföretag som han själv grundat. I samband med gripandet kunde man avslöja Fred Parisis bluff.

Parisi har tidigare startat fonden "9/11 Rescue Workers Foundation för att samla in pengar till räddningsarbetare som han själv.

På fondens pressrelease står det "Fred var där när andra planet träffade. Men vad som förföljer honom är minnet av vad brandmännen sa till honom innan de gick upp i byggnaden: Stanna här Fred, vi är snart tillbaka". Enligt honom själv hjälpte han till att "rädda tusentals".

Fick lungsjukdom

Fred Parisi säger sig även ha fått en ovanlig lungsjukdom på grund av sina räddningsinsatser efter den 11 september.

Avslöjandet att Fred Parisi aldrig satte sin fot på Ground Zero kom från hans arbetsgivare. Enligt New York polisen var han på Floyd Bennett Field i Brooklyn för att träna bilkörning vid tiden för attackerna.