Fler parter har gett sig in i kriget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-09

Och även mellan Ryssland och Väst riskerar spänningarna att öka

Georgiska soldater bär en pojke som skadades i den ryska luftvapenattacken mot Gori.

Slaget om Tschinvali är ännu oavgjort.

Flyktingar strömmar nu inte bara från staden i Sydossetien utan också från omgivande georgiska städer som bombas av ryssar.

Det nya kriget i Kaukasus har blivit en internationell angelägenhet.

Sydossetier på flykt med en skadad pojke, fotograferande i georgiska byn byn Dzhava .

Kriget har vuxit i omfattning under tre dagar: på lördagen tillkännagav Georgiens andra utbrytarstat, Abchazien, att dess styrkor har gått till attack mot georgisk militär.

Situationen tycktes utveckla sig till ett ställningskrig mellan Georgien å ena sidan och Ryssland–Sydossetien–Abchazien å den andra. Dessutom mullrade krigstrummor i den ryska delrepubliken Nordossetien, där demonstranter skällde georgierna för fascister.

Ryssland har stött både Abchazien och Sydossetien sedan de bröt sig loss från Tbilisi på 1990-talet.

Däremot har Georgien stöd av EU och USA, som gärna ser att Georgien blir medlem av Nato.

Oklart om reträtt

Under lördagen böljade striderna om Tschinvali fram och tillbaka. Georgiskt grovt artilleri besköt det ryska militärhögkvarteret i staden. Där finns de styrkor som har i officiellt uppdrag att upprätthålla fred i Sydossetien, men som av Georgien ses som stödtrupper till separatisterna.

Tidigt på lördagen uppgav den ryska sidan att georgierna hade retirerat. Men på eftermiddagen rapporterades åter georgisk beskjutning.

Tschinvali uppges vara svårt sönderskjutet. Den ryske generalen Anatolij Nagovitsyn sade att georgiernas raketer har låg träffsäkerhet och att förstörelsen därför blir stor.

Ryska plan bombar enligt Georgien flera georgiska mål utanför Sydossetien, bland annat Gori, Poti och Senaki. I Gori har georgierna en viktig bas fem mil från Tschinvali.

Skydd till ryssar

Rysslands president Dmitrij Medvedev förklarar bombningen med att fredsstyrkan måste skyddas.

– Våra fredsbevarare genomför för närvarande en operation för att tvinga den georgiska sidan att sluta strida, sade han under ett möte med försvarsminister Anatolij Serdjukov och generalstabschefen Nikolaj Makarov.

Ett ryskt arméförband från 58:e armén har lyckats nå fram till fredsstyrkans bas i Tschinvali, meddelade Moskva.

Den georgiska sidan uppgavs på lördagen ha beskjutit Tschinvali oavbrutet under ett dygn.

Georgierna uppgav att de skjutit ner tio ryska plan. Moskva bekräftade två nedskjutningar.

Rysk pilot dödad

En rysk pilot fängslades av georgier och en annan hittades död.

Georgiens president Micheil Saakasjvili utlyste undantagstillstånd i 15 dagar. Han begärde också en omedelbar vapenvila då läget blev allt sämre.

Det ryska nödsituationsdepartementet rapporterade att ett mobilt sjukhus har flugits in i ryska delrepubliken Nordossetien för flyktingar från Sydossetien. Massor av flyktingmottagningar har öppnats i republiken.

Putin till Nordessetien

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov angav på lördagen antalet dödade till 1 500 och antalet flyende till 30 000. Dödstalet ändrades sedan till ”dussintals” under Putins tv-tal från Nordessetien. Han reste dit under lördagen för att se över behoven i flyktingfrågan. UD i Moskva anklagade Ukraina för att indirekt bidra till våldet genom att ha levererat vapen till Georgien.

Enligt Ryssland har:

30 000 sydossetier tvingats på flykt

Ett dussintal Tschinvalibor dödats i striderna och hundratals skadats.

13 ryska fredsbevarande soldater dödats och 70 sårats.

Bakgrund till konflikten

Krisen i Kaukasus utlöstes av att två utbrytarregioner – Sydossetien och Abchazien – vill lämna Georgien, som bröt sig ur Sovjetunionen 1991. Båda utbrytarregionerna stöds av Ryssland.

Georgien däremot har hittills haft stöd från USA och andra Västländer – som velat att de georgiska gränserna respekteras och att den demokratiska utvecklingen i landet främjas.

Men – det finns också oerhört starka inofficiella motiv. Georgiens ställning har stor säkerhetspolitisk betydelse för Väst, inte minst när det gäller enerigsäkerheten. Georgien är det huvudsakliga transitlandet för olja och gas från de forna sovjetstaterna kring Kaspiska havet, och USA och EU har sedan länge velat få in Georgien inom den västliga intressesfären, till Rysslands förtret. Konflikten som nu blossat upp i området riskerar därför i värsta fall att få globala konsekvenser.

TT

Följ ämnen i artikeln