Biografer slutar ta emot kontanter – ”Stänger ute äldre”

Publicerad 2016-11-01

PRO rasar – från och med i dag går det inte att betala med kontanter på biografer

Använder du bara kontanter?

Då är det slut med biobesöken på 35 svenska biografer i dag.

– Man utestänger äldre om man inte kan betala kontant, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Det är Svenska bio som har bestämt att alla deras biografer ska vara kontantlösa.

– Vi har testat i bland annat Borås, Visby och Kristianstad under sommaren, säger VD Peter Fornström.

Har ni fått några klagomål?

– Ja, ett. I Borås. Men det här är av hänsyn till vår personal så att de slipper hantera kontanter, säger han.

Men om man bara har kontanter – blir det inte någon film då?

– Jo, vi löser det. Ingen ska behöva vända i dörren. Man kan köpa ett kort för kontanter i Pressbyrån och ladda ner biobesök på ett kort, säger Peter Fornström.

Men svenska pensionärsföreningar är på krigsstigen. På bara några veckor skrev 139 064 svenskar under ett upprop för kontanter.

– De lämnade vi över till finansmarknadsminister Per Bolund i juni, säger PRO-ordföranden Christina Tallberg.

”Man skrattar åt oss i utlandet”

Före detta rikspolischefen Björn Eriksson startade kontantupproret.se i februari förra året.

– Jag har inget emot att betala med kort. Det är att man inte kan betala med kontanter som är det störande. Man skrattar åt oss i utlandet. De säger ”Vi trodde att Sverige var Landet Lagom, men ni är ju helt extrema”, säger han.

Finns det en fara i att ha ett kontantlöst samhälle?

– Ja, vad händer om det digitala samhället pajar? Vad händer om du får störningsattacker från främmande makt? Vad händer om vi har minusränta och banken säger att din behållning är mindre värd? Förr i världen kunde vi försvara oss med kontanter, säger Björn Eriksson.

Han tror att kortanvändningen kommer att öka.

– Nu tror jag att en vändpunkt möjligen kommer den dagen de fått ned kontanthanteringen tillräckligt mycket så att bankerna kan höja kortavgiften. Vilket är det hela det går ut på. Framför allt har vi bibringats uppfattningen att det är dumt att gå runt med kontanter. Om alla bara använder kort är vi fullständigt i händerna på fyra storbanker. Får de monopol är det bara att höja avgifterna, säger han.

Har Swish påverkat kontanthanteringen?

– Ja, jag använder själv det. Med Swish gjorde bankerna ett försök att införa de här avgifterna jag pratar om. Men då fick de backa för konsumenterna reagerade blixtsnabbt med att överge Swish. För de var för tidigt ute, så det kommer väl tillbaka när monopolet är starkare.

– Det här att man drar in automater och kontor är ett sätt att säga att en del av befolkningen är ointressant. Nämligen äldre och vissa småföretagare i glesbygd.

”Handlar om att ta emot kontanter”

– Det handlar inte bara om att betala med kontanter, det handlar också om att ta emot kontanter.  Jag som representerar idrotten också, jag vet inte hur många idrottsföreningar jag har i luren som anordnat knattefotboll och så har de fått in lite pengar och så blir de inte av med dem. Det här med att bli av med pengar är verkligen ett förbisett problem.

Och Björn Eriksson ger politikerna en känga:

– Nu ojar man lite och säger att det här är ju trist och besvärligt, men man gör ingenting. Det behöver inte vara som det var förr då det var kontanter överallt, men det bör finnas någon möjlighet för kontantmänniskorna att kunna betala.

För en månad sedan skrev finansmarknadsminister Per Bolund på Aftonbladet debatt:

– För regeringen är det viktigt att var och en ska kunna välja själv hur man sköter sin ekonomi.