Trump: De ska betala för muren

Publicerad 2016-09-01

Donald Trump höll i natt sitt stora tal om immigrationspolitik.

Invandrare är en ”trojansk häst” och Mexiko ska betala för muren som Trump vill bygga – trots att landets president Peña Nieto sagt nej.

– De vet det inte än, men de kommer att betala för den, säger Trump.

USA:s nuvarande system för invandring är det sämsta i världen, hävdade Republikanernas presidentkandidat Donald Trump efter att han klivit upp på scenen i Phoenix i Arizona, för att hålla sitt linjetal om invandringsfrågan.

”De är en trojansk häst”

Han kritiserade den sittande regeringen och hävdar att de inte har en aning om hur många illegala invandrare som befinner sig i USA.

– Det kan vara 3 eller 30 miljoner. Uppriktigt sagt har vår regering inte någon koll på flera områden.

– De tycker inte att det största problemet är kärnvapen, IS eller Ryssland. Det är global uppvärmning, säger Trump.

Mellan konstpauserna i talet skanderade Arizona-publiken flera gånger ”USA, USA, USA”.

– Vi vet inte vilka de här personerna är. Jag säger det alltid, trojansk häst, det kommer att hända och det kommer inte att vara vackert, säger Trump om de som invandrat till landet.

Ordkrig mellan toppolitikerna

Under onsdagen var Trump i ordkrig med Mexikos president Peña Nieto. De satt i möte och diskuterade bland annat den 300 mil långa muren som Trump vill bygga mellan länderna. Trump säger att Mexiko ska betala för den, men på frågan om detta diskuterades under mötet sa presidentkandidaten nej.

Men Peña Nieto menar att Trump ljög. Nieto twittrade efteråt att bland det första han tog upp på mötet var att Mexiko aldrig kommer att betala för någon mur.

”Mexiko ska betala”

När Trump bara timmar senare landade i Arizona var han dock säker på sin sak:

– Vi kommer att bygga en stor mur längs den södra gränsen.

Publiken klappade entusiastiskt.

– Och Mexiko kommer att betala för muren. 100 procent. De vet det inte än, men de kommer att betala för den. De har stora ledare, men de kommer att betala för muren.

Han berättade hur han vill att det ska gå till.

– Teknik som ser ovan och under marken och personal som hittar tunnlar och håller ute kriminella karteller och Mexiko kommer att samarbeta med oss, sa Donald Trump.