Ungersk folkomröstning hot mot EU:s framtid

Ska enskilda länder kunna strunta i bindande EU-beslut?

Vad händer med EU om enskilda länder kan strunta i bindande beslut för att de inte gillar dem?

Det är den avgörande frågan när Ungern på söndag håller en folkomröstning där medborgarna ska svara på om det är rätt att EU kan tvinga Ungern att ta emot flyktingar.

Rent juridiskt har den ungerska folkomröstningen ingen större betydelse. Men som ett uttryck för hur långt enskilda medlemsländer är beredda att gå för att slippa uppfylla kollektiva åtaganden är den en oerhört viktig signal. Dessutom farlig för det framtida samarbetet inom EU.

Frågan lyder "Vill du att EU ska kunna tvinga Ungern att ta mot icke-ungerska medborgare även utan godkännande av det ungerska parlamentet".

Ska man tro opinionsmätningarna kan Orban räkna med ett starkt stöd för ett nej. Det enda han behöver oroa sig för är om minst 50 procent av de röstberättigade går till vallokalen. Det behövs för att folkomröstningen ska vara giltig.

För Orban är folkomröstningen också ett sätt att stärka sin ställning på hemmaplan. I flyktingfrågan har han hittat ett ämne som får ungrarna att glömma bort korruptionsskandaler i regeringen.

Gigantiskt fiasko

När EU för ett år sedan bestämde att alla 28 medlemsländer måste dela på flyktingbördan så var det mot Ungerns och flera andra länders uttryckliga vilja. Det handlade om 160 000 flyktingar som tidigare kommit till Grekland och Italien skulle omfördelas till andra EU-länder.

Ungern fick en tilldelning på 1 292 flyktingar. Ett år senare har man inte tagit emot en enda. Överhuvudtaget har omfördelningen varit ett gigantiskt fiasko då bara drygt 5 000 av dessa flyktingar omfördelats bland EU-länderna.

Drevs igenom av Merkel

Beslutet drevs igenom av Angela Merkel och andra EU-ledare från Nordeuropa för att tvinga fram solidaritet inom EU. Länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien kan inte bara plocka åt sig av russinen i EU-kakan, ansåg många. De måste ställa upp när det blåser motvind också.

För ett år sedan stod jag själv vid den ungerska gränsen och såg hur soldater satte upp nya taggtrådsstängsel. Jag såg hur Ungern släppte in tusentals flyktingar utan att kolla deras identitetspapper, satte dem på bussar och körde dem till Österrikes gräns. Ungerns fungerade som transitland där kanske en halv miljon flyktingar passerade men nästan inga stannade. Till och med de som sökte asyl reste vidare eftersom de kände sig så ovälkomna och chansen att få asyl var mycket liten.

EU:s buse

Då sågs Orban som extrem och EU:s buse. Sedan dess har han stärkt sin position avsevärt genom att samla ett antal länder bakom sig. Nu är även västländer som Österrike inne på Ungerns linje. Orban har också besökt Bayern upprepade gånger där han träffat Merkels partiledarkollega Horst Seehofer från konservativa CSU. Dessa två har varit rörande överens om motståndet mot flyktingar och bidragit till att opinionen börjat svänga även i flyktingvänliga Tyskland.

För Orban är flyktingströmmen inte en ekonomisk fråga. Hans främsta skäl att inte ta emot flyktingar är att de är muslimer och skulle förändra Ungerns kultur och traditioner. Rent ekonomiskt skulle Ungern förmodligen tjäna på att ta emot migranter. Landets har haft en stor utflyttning av kvalificerad arbetskraft till bland annat England. Arbetskraftsbrist råder inom restaurangnäringen och många andra sektorer. En brist som tillsammans med låga födelsetal på sikt hotar den ekonomiska tillväxten.

Ungerns vägrar

Men en majoritet av ungrarna verkar precis som de britter som röstade för brexit vara beredda att betala ett ekonomiskt pris för att slippa invandring.

Det stora problemet med Ungerns flyktingfientlighet är att det hotar EU:s framtid Om bindande beslut inte följs så väntar anarki inom unionen. Varje land kommer att göra som de själv vill och strunta i beslut som man inte gillar.

Inom EU gäller regeln att det är i det första EU-land där en flykting sätter sin fot som dennes asylansökan ska prövas. Därför vill Sverige och ett antal andra medlemsländer skicka tillbaka flyktingar till Ungern. Men Orban vägrar ta emot dem.

Nästan alla EU-länder ingår i Schengensamarbetet som innebär att man inte får har några permanenta gränskontroller. Sverige, Danmark med fler har infört tillfälliga gränskontroller men nu vill EU-kommissionen sätta stopp för dem. Frågan är om Sverige och övriga lyder den uppmaningen.

Snart gör alla som de själva vill. Finns EU i sin nuvarande form kvar då?

Följ ämnen i artikeln