Uppgifter: Förhandlar i hemlighet för att undvika nyval

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-22

”Sedan ett par dagar tillbaka förekommer samtal”

Regeringen och Alliansen sitter i hemliga förhandlingar för att undvika ett nyval i mars, rapporterar SVT.

En av regeringens representanter i samtalen uppges vara finansminister Magdalena Andersson.

– Det går inte att utesluta att det inte blir nyval, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Representanter från regeringen diskuterar nu hur Sverige skulle kunna styras av en minoritetsregering. Om parterna hittar en lösning blir det sannolikt inget nyval den 22 mars, enligt SVT:s politiska reporter Kerstin Holm.

– Sedan ett par dagar tillbaka förekommer samtal, men inte mellan partiledarna. Från regeringens sida är det ytterst finansminister Magdalena Andersson och från allianspartierna deltar bland annat ett par av deras ekonomiskpolitiska talespersoner, säger hon i Gomorron Sverige.

Hon fortsätter:

– Är det så att de kommer fram och hittar en sådan här lösning, skulle jag tro att Stefan Löfven bestämmer sig för att inte utlysa nyval.

Locket på från partierna

Enligt Svenska Dagbladets källor är en förhoppning från regeringshåll att vissa av Allianspartierna upplever att ett extraval kan bli för riskabelt, både ekonomiskt och opinionsmässigt, och att det därför skulle kunna vara möjligt att få till en gemensam lösning för hur landet ska styras.

Samtidigt tonar en S-källa för SvD ner möjligheterna att lyckas med att hitta en kompromiss under den närmaste tiden:

– Jag skulle ärligt talat inte skruva upp förhoppningarna särskilt mycket, säger tidningens källa.

Miriam Abu Eid är pressekreterare hos Magdalena Andersson. Under måndagskvällen valde hon kategoriskt att kommentera uppgifterna om hemliga samtal.

– Vi har inga kommentarer, sa hon gång på gång.

Källor uppger för Dagens Nyheter att det är gruppledarna som företräder Allianspartierna i samtalen. Den som förhandlar för Kristdemokraternas räkning är dock vice gruppledare Jakob Forssmed.

Aftonbladet har sökt gruppledarna. Ingen vill dock kommentera förhandlingarna.

– Vilka samtal vi för är inget vi kommenterar. Jag har inga kommentarer alls till det, säger Oscar Karflo, pressekreterare hos Moderaterna.

– Jag noterade den rapporteringen, men jag kan inte säga något om det. Jag har inte kunskap om alla förhandlingar som pågår eller inte pågår, säger Fredrik Olovsson, socialdemokratisk ordförande i riksdagens finansutskott.

”Har bra samtal”

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises säger sig inte känna till några specifika samtal för att undvika ett nyval. Men han uppger att det har skett blocköverskridande diskussioner på riksdagsnivå om bland annat reglerna för minoritetsstyre.

– Vi har bra samtal med Alliansen på flera områden, till exempel försvaret. Vi är naturligtvis också beredda att diskutera minoritetsstyre på ett konstruktivt sätt. Men vi jobbar fortfarande för fullt med att utlösa nyval som planerat, säger Erik Nises till Aftonbladet.

Enligt uppgift till Aftonbladet står Vänsterpartiet, som stödjer regeringen, utan direkt insyn i samtalen.

Partisekreteraren Aron Etzler (V) är fåordig men säger ändå:

– Vi vill inte ha ett extraval och det vore bra om man kan undvika det.

Finns alternativ

Att det förekommer uppgifter som pekar åt olika håll är inte så konstigt när datumet då nyvalet ska utlysas närmar sig. Det menar Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Jag tror att det finns riktningar inom både Socialdemokraterna och Alliansen som vill undvika ett nyval. De inser att ett nytt val inte skulle lösa grundproblemet med ett ytterlighetsparti som säger att de ska fälla alla budgetar som inte går dem till mötes, säger han.

Om det inte blir något nyval finns i huvudsak två möjligheter, enligt Bjereld:

– Antingen säger Alliansen att de inte kommer lägga fram något mer gemensamt budgetförslag under mandatperioden. Då får Löfven finna sig i att han får regera på en Alliansbudget första året. Annars försöker man ändra riksdagsordningen så att det exempelvis blir förbjudet att rösta på ett annat budgetförslag än sitt eget, säger han.

Hur sannolikt är det att det inte blir nyval?

– Jag tror fortfarande att det mest sannolika är att det blir nyval. Men det går inte att utesluta att det inte blir det.

Ska utlysas 30 december

Det var i början av december som regeringens budgetalternativ föll i riksdagen. Då meddelade statsminister Stefan Löfven att han tänker utlysa nyval. Löfven motiverade beslutet med att han vill ge väljarna möjlighet att ta ställning till det ”nya politiska landskapet”.

– Jag har hela tiden tagit ansvar och tänker forsätta göra det. Jag tänker inte stillatigande acceptera det som sker på högersidan, sa statsministern.

Men formellt har nyvalet inte utlysts ännu. Det sker först den 30 december. Därför finns det fortfarande en möjlighet att stoppa det extra valet.