I dag tar ’AKB’ det sista klivet

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2015-01-10

Nu blir Anna Kinberg Batra första kvinnliga moderatledaren

Hon är civilekonomen som har klättrat ­stadigt uppåt inom Moderaterna de ­senaste åren och nu nått ­toppen.

I dag tar Anna Kinberg Batra, eller ”AKB” som hon kallas av parti­kamraterna, över som partiordförande.

Aftonbladet har kartlagt hennes väg dit, hur Reinfeldt fick upp ögonen för henne och de utmaningar som väntar.

När Moderaterna i dag samlas för en ­extra partistämma i Solna står ett historiskt val på dagordningen. Som första kvinna någonsin ska Anna Kinberg Batra väljas till ny ord­förande - 111 år efter att partiet bildades som Allmänna valmansförbundet.

När hon håller sitt linjetal inför cirka 800 partivänner är både förväntningarna och ­utmaningarna stora.

Sämsta någonsin

Kinberg Batra, som är civilekonom i grunden och engagerade sig politiskt redan i ungdomen, tar över ett ­parti som de senaste åren haft det tufft. I vårens EU-val fick M sitt sämsta resultat någonsin och i riksdagsvalet i höstas förlorade man både rege­ringsmakten och nästan 340 000 röster jämfört med 2010.

När Fredrik Reinfeldt på valnatten meddelade sin ­avgång inleddes omgående arbetet med att ta fram hans efterträdare. Det dröjde inte länge innan det stod klart att Anna Kinberg Batra hade det starkaste stödet i partiet. I princip alla länsförbund ställde sig bakom henne.

I sin roll som gruppledare fick hon också omgående ­kliva fram i rampljuset och ta över flera av Reinfeldts uppgifter. Hon har både förhandlat med regeringen och fört M:s talan i riksdagsdebatter.

”Gick i tandem”

Sedan ”AKB”, som hon ­kallas internt, kom in i riks­dagen 2006 har hennes politiska ­aktier stigit rejält. 2007 tog hon över den tunga rollen som EU-nämndens ordförande i riksdagen. Enligt vad ­Aftonbladet erfar var det ­också där som hon lade grunden till den goda relationen med Fredrik Reinfeldt - och stora delar av den gamla parti­ledningen.

– Det var då hon trädde fram och fick Fredriks ögon på sig. När Sverige hade ordförandeskapet i EU 2009 gick de nästan i tandem med varandra. Hon har väldigt bra koll på Europafrågor, det kommer hon att ha nytta av, ­säger en källa med insyn.

Samma som Reinfeldt

Under den senaste mandatperioden var Kinberg Batra både gruppledare och ord­förande i det tunga finans­utskottet. Det var exakt ­samma roller som Fredrik Reinfeldt själv hade innan han tog över efter Bo ­Lundgren 2003. Kinberg Batra har ­beskrivits som en person som ligger sin företrädare nära, även om hon till skillnad från honom kallar sig feminist.

Men samtidigt som ­Kinberg Batra i dag väljs med pompa och ståt står hon inför en rad tuffa ­utmaningar. Tre av partiets ­populära toppnamn har nyligen lämnat partipolitiken. Förutom Reinfeldt handlar det om Anders Borg och Carl Bildt.

Dessutom har den decemberöverenskommelse som Alliansen slöt med regeringen, som ledde till att nyvalet ställdes in, retat upp delar av partiet.

– Vi ska tydligen redan i vår lägga oss platt och inte rösta på våra egna förslag, sa den gamle M-ledaren Ulf Adelsohn.

Ex-försvarsministern Mikael Odenberg har gått så långt att han lämnat återbud till stämmomiddagen.

Hetaste potatisen

Redan i dag väntas Kinberg Batra försöka förklara för ­partiet varför man gjorde rätt.

På M-stämman i dag ska ­också två vice ordföranden väljas - ­Peter Danielsson och Elisabeth Svantesson. Dessutom ska ­partistyrelsen välja Tomas Tobé till ny partisekreterare.

Tillsammans måste det nya ­laget omgående sätta fart med att utveckla ny politik. I den ­eftervalsanalys som M gjorde slogs fast att man helt miss­lyckats med just detta under de sista åren i regeringsställning.

Fokus ska fortfarande ligga på arbete och starka offentliga ­finanser. Men två andra områden pekades också ut som extra viktiga - välfärd och integration. Det sistnämnda ses som den ­absolut hetaste potatisen inom M. I höstens val förlorade man stora mängder röster till Sverige­demokraterna.

Den 9 december presenterades Kinberg Batra som valbered­ningens förslag till ny parti­ledare. ­Redan då slog hon fast att ­partiet ska ta sig an integrationen.

”Inte tillräckligt bra”

– I grunden står jag upp för det asylsystem vi har. Sedan är det frågor om integration vi måste ta oss an, och då är arbetslinjen bästa lösningen.

I en debattartikel i Dagens ­Industri skrev hon nyligen:

– När fler utrikes födda än ­någonsin arbetar och jobben fortsätter att bli fler, varför är vi ändå inte tillräckligt bra på att integrera människor i vårt samhälle?

Enligt flera källor kommer den nya M-ledningen att ta sig an integrationsfrågan omgående - med fokus på ­arbete. Men samtidigt kommer man ­inte att diskutera migration och volymer på samma sätt.

Fakta

Ålder: 44.

Yrke: Riksdagsledamot (M).

Familj: Maken David Batra, ståupp­komiker, och en åttaårig dotter.

Bostad: ­Bostadsrättsradhus i Nacka.

Tjänar: ­Tidigare 61 000 kr/mån som riksdags­ledamot, 9 150 kr/mån som vice ordförande i finans­utskottet och 20 000 kr som gruppledare (M), ­totalt 90 150 kr/mån. Fortfarande oklart exakt vad hon kommer att tjäna som partiledare.

Karriär: Född i Skär­holmen i sydvästra Stockholm, fick som ­arbetslös 19-åring jobb som budbils­förare av ­Arbetsförmedlingen, civilekonom på Handelshögskolan, drev eget ­företag i kommunikationsbranschen i fem år, informationschef på Stockholms handelskammare, ersättare i riksdagen 2000, 2001-2002 och ­ledamot från 2006. För närvarande grupp­ledare i riksdagen.

Okänd talang: Talar nederländska efter att ha bott där under barndomen. Har även pluggat nederländska på universitetet.

Gifte sig med komikern David Batra år 2002. Paret har tidigare berättat öppet om sin tre år långa kamp för att skaffa barn. 2006 föddes dottern Elvira.

Följ ämnen i artikeln