Hunden Luna brännskadades under vanliga operationen

Uppdaterad 2024-01-11 | Publicerad 2024-01-10

Luna, 3, kliade sig maniskt och luktade illa efter ett besök hos veterinären.

Det konstaterades sedan att hon skadats svårt av en värmedyna.

– Chocken går inte att beskriva. Min dotter grät och jag försökte hålla tårarna borta. Doften var alltså bränd hud, säger matte Hanna Mattsson.

I höstas lämnade Hanna Mattsson in Luna till veterinären för en kastrering.

Väl hemma efter operationen var Luna orolig och stank.

– Hon luktade obeskrivligt illa. Vi trodde först att lukten kom från något medel som sjukhuset använt under operationen.

Luna tillsammans med matte Hanna Mattsson.

”Doften var bränd hud”

Luna fortsatte att bete sig annorlunda och familjen bestämde sig för att åka tillbaka till sjukhuset. På plats konstaterades att Luna blivit brännskadad av en elektrisk värmedyna under kastreringen.

– Den chocken går inte att beskriva. Min dotter grät och jag försökte hålla tårarna borta. Doften var alltså bränd hud, säger Hanna Mattsson.

Används när djur sövs

Elektriska värmedynor används nästan alltid när djur blir sövda. Metoden är nödvändig för att hålla kroppstemperaturen stabil.

Anneli Rydén, legitimerad djursjukskötare och biträdande universitetslektor på SLU, är inte förvånad över brännskadan.

– Det är ovanligt, men händer titt som tätt. Det är väldigt olyckligt, säger hon.

Anmälningarna till Ansvarsnämnden är få, men Anneli Rydén misstänker att mörkertalet är stort.

– Det finns inga helt säkra metoder att tillföra värme vid narkos. De metoder vi använder i dag kan skada djuren. Vi på SLU försöker titta på alternativa metoder och rutiner, men forskningspengar behövs för att få fram bra teknik.

Luna fick en brännskada under rutiningreppet och behövde opereras igen.

Fick operera bort huden

Efter upptäckten tvingades Luna återigen till operationsbordet. Den brända vävnaden togs bort för att såret skulle läka.

– De tog bort all skadad hud som sträckte sig från nacken till strax ovanför svansen. Vi är tacksamma att musklerna inte verkar ha skadats.

Efter smärtstillande, antibiotika och lugna promenader är Luna nu på bättringsvägen. Trots det är det svårt att hålla tårarna borta, säger Hanna Mattsson.

– Att hämta ut sin lilla hund, med klamrar över ryggen och veta att det är på grund av en vårdskada… Den känslan önskar jag ingen.

Får pengarna tillbaka

Evidensia, där Luna opererades, kommenterar inte enskilda fall. I ett mejl till Aftonbladet skriver företagets operativa chef, Linda Linde, att utrustningen sjukhuset använder är väl beprövad och kontrolleras kontinuerligt för att upptäcka eventuella skador.

Brännskador kan uppstå av olika anledningar. Värmedynan kan vara trasig och djurets blodcirkulation kan vara försämrad. I vissa fall är orsaken den mänskliga faktorn, säger Anneli Rydén.

– Det är viktigt att hela tiden ha uppsikt över kropps- och hudtemperatur under en operation, eftersom hunden inte själv kan säga till att den har ont.

Hanna Mattsson har erbjudits pengarna tillbaka för kastreringen och fri eftervård. Men sjukhuset har hittills vägrat någon form av skadestånd för skadan de orsakat.

Uppmanar politikerna: Hjälp djuren

Familjen hoppas att Lunas historia framöver ska kunna bidra till att liknande inte händer igen.

– När det uppstått en vårdskada inom humanvården kan vårdgivaren anmäla enligt Lex Maria. Djursjukvården har ingen motsvarighet. Jag vill göra ett medskick till landets politiker. Djuren behöver er hjälp för att vi ska kunna ändra på det här, säger Hanna Mattsson.

Följ ämnen i artikeln