Nicola Sturgeon avgår – ”Rätta tiden är nu”

Publicerad 2023-02-15

Nicola Sturgeon, försteminister i Skottland.

Skottlands regeringschefen Nicola Sturgeon avgår.

Det meddelade hon på en blixtinkallad pressträff i Edinburgh på onsdagen.

– Den rätta tiden för mig att lämna är nu, säger hon.

Efter över åtta år på posten lämnar Skottlands regeringschefen Nicola Sturgeon sin post.

Nicola Sturgeon, 52, har varit regeringschef, förste minister, sedan november 2014, och den som suttit längst på posten.

Hon är även partiledare för socialdemokratiska Scottish National Party, SNP, som förespråkar skotsk självständighet. Under hennes ledning har SNP tagit över som största skotska parti även i det brittiska parlamentet.

– Jag är stolt över att stå här som första kvinna och längst sittande på den här positionen i samhällets tjänst. Men sedan första stund på den här posten har jag vetat att man nästan instinktivt måste veta när det är dags att lämna över, inledde Sturgeon sitt anförande på presskonferensen och fortsatte:

– I mitt huvud och i mitt hjärta vet jag att den tiden är nu.

Sturgeon förklarade vidare att hon kommer kvar på sin post och som partiledare tills dess att en ersättare har utsetts.

Vill ha självständighet

Nicola Sturgeon uppmärksammades världen över under 2014, då Skottland höll folkomröstning om att lämna Storbritannien. En omröstning där nej-sidan vann.

Sturgeon har dock fortsatt att driva självständighetsfrågan som enligt henne har varit en fråga om när, snarare än om. Hon och partiet har gjort stora framgångar i valen 2015 och 2017, men mött stora motgångar de senaste månaderna.

Stödet för både Sturgeon och SNP har sjunkit i den senaste tidens opinionsmätningar. I höstas slog även Högsta domstolen fast att Skottlands parlament inte har rätt att utlysa en ny folkomröstning om självständighet utan brittiska regeringens godkännande. Det skedde efter att SNP gått till val på att utlysa en ny omröstning.

I januari stoppades dessutom en skotsk reform för att underlätta byte av juridiskt kön på identitetshandlingar av den brittiska regeringen. Något som Sturgeon kallat en attack på det skotska parlamentet.

På pressträffen berörde hon ämnet, men konstaterade att hennes avgång inte var något förhastat, utan att det har växt fram under en längre tid.

– Jag förstår att det är lockande att se mitt beslut som ett svar på den senaste tidens händelser, men så är inte fallet.

Följ ämnen i artikeln