Vittne: De sade ingenting – bara sköt

TT

Publicerad 2024-03-25

I närmare en timme sköt attentatsmännen urskillningslöst mot alla som rörde sig.

Vittnesmålen från det dödligaste terrordådet i Ryssland på närmare 20 år skildrar fasansfulla scener av död och panik – och svårigheter att ta sig ut.

Människor höll på att slå sig ned i stolsraderna i konserthuset Crocus City Hall i Moskva vid klockan åtta i fredags kväll. Klockan som berättar att föreställningen ska börja hade ringt två av tre gånger när det började smälla.

Den första tanken var att någon avfyrade fyrverkerier eller smällare, berättar flera personer som var där för olika oberoende ryska och internationella medier.

– Då såg jag terrorister som sköt mot folk. De kastade flera brandbomber och det började brinna överallt, säger en person till brittiska BBC.

”Som stridsvagnar”

Ett annat vittne, Sergej, berättar för nyhetssajten Vazjnyje Istorii att han var i foajén utanför konsertsalen när attacken inleddes.

– Jag hörde skott, såg män med automatvapen. De var skäggiga, jag såg bara två. De sade ingenting. De gick runt och sköt, som stridsvagnar.

Mot vissa utgångar ledde blodspår, medan smällarna ekade från olika håll i lokalerna.

En del vittnen berättar hur de och andra kröp omkring på golven – över skadade och dödade människor. Många berättar att nödutgångarna var låsta.

Agerade i tystnad

27-åriga Arina berättar för den brittiska tidningen The Guardian hur hon liggande på golvet, omgiven av blodiga, orörliga kroppar, såg en kvinna försöka prata med en av de kamouflageklädda män som gick runt och sköt. Kvinnan fick inget svar – i stället sköts hon ihjäl på nära håll.

Arina lyckades springa därifrån och nedför rulltrapporna, ut ur byggnaden.

– På vägen ned såg jag blod på golvet överallt och många kroppar. En del personer försökte bära iväg andra som var livlösa, säger hon.

Biljetterna i handen

De som lyckades fly ut i Moskvakvällen vände sig om och kunde se hur lågorna slukade konserthallen. Och en ännu värre syn: hur människor på byggnadens övre våningar bankade med panikslagna nävar på fönstren.

– Vi visade med händerna var de skulle springa, var utgångarna fanns. Vi vet inte om de kom ut eller inte i slutänden, säger vittnet Dave till Agentstvo och konstaterar att personerna försökte gömma sig där uppe samtidigt som våningarna började slukas av eld.

En annan besökare, Julia Tjaritonova, blev skjuten i axeln. Hennes pojkvän sköts i armar och ben.

– En gladlynt kvinna sålde biljetter vid entrén. När vi sprang därifrån låg hon med biljetterna fortfarande i handen, med en kula i huvudet. Jag har fortfarande den bilden i mitt huvud, säger Tjaritonova till Telegramkanalen Astra.