Iraks tidigare försvarsminister gripen

Publicerad 2024-03-19

Najah al-Shammari.

Den tidigare irakiska försvarsministern har sedan 2019 varit misstänkt för bidragsbrott i Sverige.

Under måndagen greps han på Arlanda, rapporterar TV4.

Najah al-Shammari har varit misstänkt för flera grova bidragsbrott i Sverige sedan 2019. Han var Iraks försvarsminister från 2019 till 2020.

– Han har varit efterlyst, anhållen i sin utevaro, i nästan ett och ett halvt år, säger åklagare Jens Nilsson till TV4.

Han greps under måndagen på Arlanda när han fastnade av gränspolisen eftersom att han var internationellt efterlyst.

Samtidigt som Najah al-Shammari var bosatt i Irak och fick lön från den irakiska staten tog han ut bidrag i Sverige då han under flera år hade anmält sig som sjukskriven, rapporterar TV4. Han registrerade sig som utvandrad när brottsmisstankarna nådde honom.

Åklagaren säger till kanalen att Najah al-Shammari delgavs brottsmisstanke i går, men släpptes under premissen att han frivilligt kommer in på förhör under tisdagen.

Najah al-Shammari sökte om uppehållstillstånd 2009 och fick svenskt medborgarskap 2015.

Det har tidigare rapporterats om den irakiska försvarsministerns svenska medborgarskap och att han har varit anklagad för grovt bidragsbrott. Anklagelserna fick Najah al-Shammari att överväga att stämma både svenska och arabiska medier.

”Vi bekräftar att ministern nu har utsett en svensk advokat med sina medhjälpare för att stämma de svenska och arabiska tidningarna och webbplatserna som publicerade dessa falska uppgifter”, skrev det irakiska försvarsdepartementet i ett uttalande på deras Facebooksida då.

2019 talade Aftonbladet med flera svensk-irakier som ansåg att Najah al-Shammari som irakisk försvarsminister var ytterst ansvarig för de som dog vid de regeringskritiska protester som pågick i Irak då.

Följ ämnen i artikeln