”Justitieministern ser över ordningslagen”

Billströms brev till muslimska ministrarna

Publicerad 2023-07-31

”Svenska regeringen stöder på intet sätt islamofobiska åsikter.”

Så skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i sitt brev till utrikesministrarna i 57 muslimska länder.

I dag diskuterar de muslimska ministrarna koranbränningarna i Sverige.

I dag håller den muslimska samarbetsorganisationen OIC möte om koranbränningarna i Sverige.

Inför mötet har utrikesminister Tobias Billström (M) skickat ett brev till utrikesministrarna i alla 57 OIC-länder.

I brevet skriver Billström att justitieminister Gunnar Strömmer nu ser över ordningslagen med anledning av koranbränningarna.

”Jag förstår fullständigt att muslimer, i Sverige och i OIC-länder runtom i världen, tar djup anstöt av dylika handlingar. Att skända Koranen, eller någon annan helig skrift, är kränkande och respektlöst”, skriver Billström.

Utrikesminister Tobias Billström.

”I Sverige har vi en grundlagsenlig rätt till religionsfrihet, församlingsfrihet och yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Vi beklagar djupt att individer, av vilka vissa inte är medborgare, använder dessa friheter för att förolämpa något som är heligt för en religion – och för den betydande del av det svenska samhället som delar den muslimska tron.”

”Detta fåtal individer och extremister som nu försöker provocera, röra upp spänningar och dela våra samhällen – försöker så split mellan muslimer och icke-muslimer – bör inte tillåtas att lyckas”, skriver Billström vidare.

Kräver nya lagar

OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha. 

OIC diskuterar i dag koranbränningarna i Sverige. Det extrainkallade mötet hålls digitalt. Det sker på initiativ från Iran och Irak med stöd av Turkiet.

Den muslimska samarbetsorganisationen OIC har tidigare i juli sparkat ut ett svenskt sändebud. De har också krävt att Sverige ska skriva om sina lagar och göra det kriminellt att skända koranen.

– Om organisationen enas om ett gemensamt uttalande skulle det kunna leda till att fler länder kallar hem sina ambassadörer från Sverige eller skickar hem sina svenska motsvarigheter, eller rentav ekonomiska sanktioner, har Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, tidigare sagt till TT.

Även i Danmark har det varit koranbränningar. Den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen har sagt att Danmarks regering ska försöka hitta sätt att juridiskt förhindra kränkande bränningar av heliga skrifter.