Varnar fågelägare: Influensa dröjer sig kvar

Martin Mederyd Hårdh/TT

Uppdaterad 2021-10-24 | Publicerad 2021-10-23

Tama fjäderfän riskerar en ny vända av fågelinfluensa, då den översomrat i Sverige och flyttfåglar är på väg att passera. Arkivbild.

Den smittsamma fågelinfluensa som härjat i Europa det senaste året hänger sig kvar längre än väntat i det redan hårt drabbade Sverige – och flyttfåglar är i rörelse.

Fågelägare bör vidta extra försiktighetsåtgärder.

– Vi vill varna alla som håller fjäderfän, så att de tänker över sina hygienrutiner och förstärker dem inför denna säsong, så att de minskar risken att de får denna hemska sjukdom i sin besättning, säger Enisa Miljanic, som är smittskyddshandläggare på Jordbruksverket i Jönköping.

Epidemin startade i Nederländerna i oktober förra året och blev med tiden det värsta utbrottet av fågelinfluensa som har drabbat Europa. Drygt 1 300 fall av smittade fjäderfän och drygt 2 300 fall av smittade vilda fåglar registrerades fram till och med september i år.

Sverige har aldrig haft fler fall än under den senaste säsongen, då antalet hönor minskade med en fjärdedel i spåren av alla avlivningar. Risken är att flyttfåglar som nu kommer att passera drar igång en ny smittovåg.

Änder befaras kunna vara smittotransportörer när de ger sig iväg över Europa. Arkivbild.

Blev kvar i värmen

– Det verkar vara ett större antal vilda fåglar som bär på viruset och de sprider smittan när de förflyttar sig, säger Enisa Miljanic.

Smittan har ovanligt nog hållit sig kvar i Sverige över sommaren, då smittor bland fåglar annars brukar försvinna i ett varmare väder.

Det senaste utbrottslarmet kommer från norra Italien, där en kalkongård drabbats. 200 av gårdens omkring 13 000 fjäderfän har dött, meddelade Världshälsoorganisationen för djurhälsa (OIE) i torsdags.

– Vi bevakar hela tiden situationen, vad som händer bland vilda fåglar i andra europeiska länder och om det förekommer fall bland tama fjäderfän, säger Miljanic.

Framför allt följer man migrerande andfåglar.

”Kan minska risken”

Om situationen förvärras snabbt kan Jordbruksverket komma att införa restriktioner, där gårdar till exempel kan tvingas hålla alla sina fjäderfän inomhus i säkra miljöer.

– Så att man försöker ha lite striktare åtgärder. Man kan inte helt försäkra sig, men man kan minska risken, säger Miljanic.

All direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar bör minimeras så mycket som möjligt och vilda fåglar – särskilt andfåglar – bör hållas borta från anläggningarna, lyder råden tills vidare.

Följ ämnen i artikeln