Svenske Semin i Butja: Kunde inte gå 100 meter utan att se en död kropp

Kvinnor och barn avrättade på gatorna

Uppdaterad 2022-04-06 | Publicerad 2022-04-05

För en månad sedan sa Semin Yildiz upp sig från sitt jobb i Sverige för att strida för Ukrainas räkning.

Nu har han blivit skickad på uppdrag till massakrerade Butja.

– Jag har varit i strid flera gånger. Jag har sett kamrater dö. Men detta var mycket värre än något annat, säger Semin Yildiz.

Han har en bakgrund som utbildad soldat, men har de senaste åren haft andra jobb.

Men så kom kriget och 24-åriga Semin Yildiz fick en chans att göra nytta med sin utbildning.

– Jag kände att jag inte kunde sitta i Sverige och inte göra någonting. Med min bakgrund behövde jag göra någonting. Så jag bestämde mig för att åka, säger Semin Yildiz, som först intervjuades i SvD.

Han kom att tillhöra ett specialförband vid den ukrainska armén och har varit i landet i drygt en månad. För ett par dagar sedan skickades förbandet till Butja, norr om Kiev, för att kontrollera mineringar och om där fanns några ryska fientliga trupper kvar i staden.

Väl där möttes Semin Yildiz av något han aldrig tidigare upplevt.

– Jag kunde inte gå hundra meter utan att se en död kropp. Jag kunde inte räkna dem. Det här är inte civila offer som har dött på grund av bomber, det här är avrättningar, säger han.

Såg lik liggande i gränder

Semin Yildiz berättar hur han såg döda människor med bakbundna armar och lik liggande i gränder. De flesta var män, men bland offren fanns också kvinnor och barn.

Semin Yildiz beskriver lokalbefolkningen som lättad när den ukrainska militären var på plats i staden efter flera veckor av rysk kontroll.

– De var glada, man såg hur utmattade de var. De hade inte fått mat på länge och hade inte haft det lätt.

Han upplevde det som svårt att kommunicera med de civila i Butja då han själv inte kan ukrainska. Men bland de civila fanns en 19-årig flicka som kunde göra sig förstådd på engelska.

– Hon berättade för mig att ryska soldater hade skjutit runt hennes fötter för att det var kul. De andra soldaterna stod bara och skrattade, säger han.

Semin Yildiz förband har dessförinnan varit på uppdrag i Irpin, där Ukraina nu återtagit kontrollen efter hårda strider. Men där var förödelsen bland civila inte densamma.

– Där såg jag knappt några civila dödsoffer, säger svensken.

Trots de hemskheter som Semin Yildis har varit med om den senaste månaden har han inga planer på att åka hem.

– Jag kommer stanna kvar tills vi vinner, det är en sak som är säker, säger han.