Riksåklagare kritiserar hantering av Lotta-fallet

Publicerad 2017-03-22

Dagar före mordet på Lotta Rudholm var Martin Jonsson anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Förundersökningen lades ned när Lotta inte längre ville medverka i polisutredningen – ett beslut som nu kritiseras av riksåklagaren.

– Jag vill göra klart att mina synpunkter inte ska uppfattas som att åklagarna kan hållas ansvariga för det som senare inträffade, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Lotta Rudholm, 41, hittades svårt misshandlad i sin lägenhet i Bromma på morgonen den 5 juni.

Martin Jonsson, som kom att dömas till 18 år för mordet, greps på platsen. Han hade ringt till SOS och berättat att han misshandlat henne.

Lotta Rudholm dog på sjukhus. Efter dödsfallet framkom uppgifter om att hon en kort tid före dödsmisshandeln hade anmält Martin Jonsson för upprepade misshandlar och kränkningar.

Förundersökningen lades ned

I slutet av maj hade polisen inlett en förundersökning om grov kvinnofridskränkning efter Lotta Rudholms anmälan. Men förundersökningen lades ned när hon inte längre ville medverka i utredningen.

Beslutet att anhålla Martin Jonsson i sin frånvaro hävdes då av åklagare.

Bara dagar senare slogs Lotta Rudholm ihjäl.

Hanteringen av Lotta Rudholms anmälan och den nedlagda utredningen har kritiserats. Tidigare inledde vice riksåklagare Kerstin Skarp en granskning av ärendet – och konstaterar nu att åklagarna brustit i handläggningen av fallet, enligt ett pressmeddelande.

– Min bedömning är att åklagaren borde ha beaktat omständigheterna kring förhöret och kallat kvinnan till ett nytt förhör på polisstationen, där hon i närvaro av sitt målsägandebiträde fått svara på om de uppgifter hon lämnat tidigare var riktiga och varför hon ändrat inställning. Mycket talar också för att det fanns anledning att vidta ytterligare utredningsåtgärder med anledning av den stödbevisning som fanns, säger Kerstin Skarp i en kommentar.

”Inte tillräckliga åtgärder”

I riksåklagarens beslut framgår att den åklagare som först hanterade fallet brustit i sitt förundersökningsledarskap genom att lägga ned ärendet utan att vidta tillräckliga utredningsåtgärder. En annan åklagare, som fattade beslut om att häva anhållandet, kritiseras för att inte ha bildat sig en egen uppfattning.

Enligt pressmeddelandet har syftet med granskningen inte varit att bedöma om mordet på kvinnan kunde ha förhindrats.

– Jag vill göra klart att mina synpunkter inte ska uppfattas som att åklagarna kan hållas ansvariga för det som senare inträffade, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.