Irankännare: Sverige har spelat ut korten

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2024-06-15

En vinst för den iranska regimen och ett nederlag för den svenska diplomatin. Så kommenterar Arvin Khoshnood, Irankännare kopplad till Lunds universitet, fångutväxlingen.

För iranska regimen är dagens fångutväxling en styrkedemonstration gentemot de egna anhängarna. Iran har ännu en gång visat att det går att utpressa världen, menar Irankännaren Arvin Khoshnood.

– Det är naturligtvis en glädjande nyhet för Johan Floderus och Saeed Azizi och deras familjer, men en ännu större uppmuntran till den iranska regimen att fortsätta med sin gisslandiplomati, säger han.

Nyheten om Hamid Nourys frisläppande har väckt stor uppmärksamhet hos exiliranier boende i Sverige. Många ledsna och oroliga har de senaste timmarna hört av sig till Arvin Khoshnood. Besvikelsen mot den svenska regeringen är stor.

– Vad händer med alla de 5 000 som Hamid Noury har varit delaktig i att mörda under 1980-talet samtidigt som Johan Floderus själv valde att resa till Iran trots att han som diplomat borde känna till att Iran inte är ett säkert land?, är frågor som jag får, säger Arvin Khoshnood.

”Sätta hårt mot hårt”

Det som har betydelse nu är enligt Arvin Khoshnood hur Sverige kommer agera i framtiden. Kvar i iranskt fängelse befinner sig den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali.

– Att han inte varit en del i den här fångutväxlingen betyder antingen att regimen hyser ett särskilt agg mot honom av skäl som vi inte känner till, eller så vill de använda honom för att fortsätta att utpressa Sverige.

– Sveriges regering behöver nu tillsammans med övriga EU sätta hårt mot hårt och markera väldigt tydligt att det här inte är något som vi kommer att tolerera i fortsättningen, säger Arvin Khoshnood.

Spelat ut korten

Även Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, är bekymrad för framtiden. Han säger att utväxlingen ur ett humanitärt perspektiv naturligtvis är vad många hade hoppats på, men att korten nu kan vara utspelade för svensk del.

– Kvar i iranskt fängelse befinner sig fortfarande Ahmadreza Djalali. Hamid Noury var kortet som Sverige hade, så nu har jag svårt att se vad vi har att spela med, säger Rouzbeh Parsi.

ANNONS