Starkare cannabis ökar riskerna

Kristin Groth/TT

Publicerad 2021-06-25

Den cannabis som säljs i dag är betydligt starkare än den som såldes för bara några år sedan. Arkivbild.

Användandet av cannabis har ökat i Sverige samtidigt som drogen blivit allt starkare.

– Det är risk att den beroendeframkallande egenskapen förstärks, och att man söker mer efteråt, säger Joakim Strandberg vid Folkhälsomyndigheten.

Dagens cannabis är annorlunda än den som röktes på 1970-talet, och som då inte ansågs särskilt farlig. Genom växtförädling innehåller den mycket mer av den psykoaktiva substansen THC (tetrahydrokannabinol). Det går även att öka styrkan på cannabis genom att tillföra syntetiska cannabinoider.

Sammantaget innehåller cannabispreparaten hasch och marijuana i dag ungefär dubbelt så mycket THC som för bara ett decennium sedan, visar en färsk rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA.

– - Bara sedan tio år tillbaka har styrkan ökat ganska kraftigt och samtidigt har priset i det närmaste legat stilla. Det finns en ökad efterfrågan och fler personer som använder, och är man inte medveten om det här så fortsätter man använda det i tron att det är likadant som det har varit tidigare, säger Joakim Strandberg, chef över enheten för drogprevention vid Folkhälsomyndigheten.

”Större skador”

Köparen vet ofta inte om den cannabis han eller hon kommer över är spetsad med syntetiska cannabinoider eller hur stark den egentligen är.

Men utvecklingen mot mer THC i drogerna fortsätter.

– Det är såklart för att försöka möta en marknad som vill ha det här. Att växten i sig är starkare är inte samma sak som att de syntetiska cannabinoiderna har tillsatts, men däremot är man väl ute efter samma effekt, säger Joakim Strandberg.

De syntetiska cannabinoiderna som tillsätts kan vara väldigt potenta, vilket ökar risken för kraftigare förgiftningsfall och kan leda till betydligt större skador än annan cannabis.

Fler kan drabbas

Att drogen blir starkare kan leda till både fysiska och psykiska reaktioner. Dessutom kan den beroendeframkallande egenskapen förstärkas. Och det är inte bara den påverkade personen själv som kan drabbas, enligt åklagarmyndigheten har antalet fall av drograttfylleri med drygt 38 procent de senaste åren.

– Tull och polis lyfter fram kopplingen till trafikförseelser, att man gör saker och inte tar hänsyn till omgivningen under ett rus, säger Joakim Strandberg.

Cannabisanvändandet ligger på lägre nivåer i Sverige än i andra europeiska länder, men användandet ökar, framför allt bland yngre vuxna. Därför är det viktigt att arbeta förebyggande för att människor inte ska känna behov av att börja använda droger, säger Joakim Strandberg. Helt enkelt att minska efterfrågan.

– Det är väldigt viktigt att skolan kan vara en skyddsfaktor, men sedan finns det även andra delar i samhället där man kan arbeta, till exempel socialtjänsten för de som råkar illa ut eller är på gränsen till att vara i riskzon för problem, säger han.