L om klimatutredarens sågning: ”Tagits ur sitt sammanhang”

Publicerad 2023-11-02

Regeringens klimatutredare, ekonomiprofessorn John Hassler, har hamnat i blåsväder efter att ha sagt att han inte är särskilt imponerad av sin klimatrapport – som kan ligga till grund för regeringens klimatpolitik.

Nu rycker klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) statssekreterare Daniel Westlén ut till försvar för rapporten.

– Det uttalande som spridits från professor John Hassler har tagits ur sin kontext, säger ministerns högra hand.

På ett seminarium med drivmedelsindustrins branschorganisation Drivkraft Sverige sa regeringens klimatutredare John Hassler bland annat att han inte är särskilt imponerad av den egna rapporten, med hänvisning till att den samlar andra personers forskning snarare bidrar med någon ny forskning.

Nu ser sig regeringen vara nödgad att rycka ut i debatten.

John Hassler, professor i nationalekonomi och utredare.

”Så många har varit positiva”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) statssekreterare Daniel Westlén skickar, via ministerns pressekreterare, en kommentar till Aftonbladet.

– Det uttalande som spridits från professor John Hassler har tagits ur sin kontext. I det sammanhanget ville han poängtera att han har sammanställt etablerade policyförslag som många experter, myndigheter och branscher tidigare har lyft, skriver Daniel Westlén.

– Det är också därför så många har varit positiva till förslagen i hans rapport.

Romina Pourmokhtari, klimatministern.

Försvarar fakturan

I den artikel som Aftonbladet skrivit återges Hasslers uttalande från seminariet:

– Jag har egentligen bara skrivit ner sådant som många andra pekat på tidigare och drivit hårt, säger Hassler när han kommenterar feedbacken han fått på sin rapport.

Till sin hjälp hade John Hassler konsulten Magnus Nilsson, som fakturerade 180 000 kronor för arbetet – som enligt John Hasslers tidigare uttalanden tagit tre veckor att göra, en tidsram som han senare korrigerat.

– Dessa nivåer är ingenting som sticker ut i förhållande till vad andra bokstavsutredare eller konsulter som anlitas av Regeringskansliet brukar arvoderas, skriver Daniel Westlén.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.