Mannen i den röda tröjan: ”Jag sa fan, fan”

Publicerad 2023-07-01

Efter olyckan på Gröna Lund sågs en man i röd t-shirt sitta på en balk, högt upp i luften.

Mannen hade försökt rädda sin fru, berättar han för SR Ekot.

– Jag fick tag i henne litegrann, men dras också ur vagnen, samtidigt som hon faller till marken.

Mannen och hans fru är flitiga besökare på Gröna Lund. De hade köpt guldkort, som ger obegränsad entré och åkning. Allt verkade vara precis som vanligt i söndags, när de skulle åka en av favoritattraktionerna: Jetline.

– De fällde ner bygeln, som sitter ordentligt, och de som jobbade där kom och kände efter så att allt var okej. Sen ger de tummen upp till de som satt i båset. Så åker vi iväg, berättar han för Ekot i Sveriges Radio.

Byglarna gick upp

Ungefär halvvägs genom berg- och dalbanan tar åkturen tvärstopp.

– Jag slungas tillsammans med min fru framåt i sätet och får en rejäl smäll över bröstkorgen. Jag börjar blöda näsblod och jag tror att vagnen är nedåtgående då och lutar 45 grader så att min fru är nedanför mig, kan man säga. Hon ropar då ”hjälp” och jag ser att hon är på väg att falla ur.

Han märker att byglarna gått upp, och att de sitter helt lösa i vagnen. Han sträcker sig efter sin fru, men dras själv ur vagnen och lyckas inte förhindra att hon faller ned på marken.

Här klamrar sig mannen fast i en av balkarna.

Samtidigt lyckas han klamra sig fast i en balk.

– Jag hänger med fötterna ner, så jag håller på att falla ner också. Men jag lyckas då ta grepp med händerna på andra sidan om balken och dra mig själv upp, och sätta mig gränsle över den.

”Det här får inte hända”

I de första vittnesuppgifterna från den dramatiska olyckan rapporterades att en man i röd t-shirt hamnat på en balk. För Ekots reporter berättar han vad han tänkte när han satt där uppe.

– Jag sa nog ”fan, fan”, tror jag. Att det här får inte hända, säger han.

En kvinna i 35-årsåldern dog i olyckan. Nio personer skadades, varav tre allvarligt – en av dem är mannens fru.

Olyckan utreds nu av både Statens haverikommission och av åklagare. Brottsrubriceringarna är i nuläget vållande till annans död, grovt brott, framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada.