Ovanligt kall Lucia – sen kommer snöns värsta fiende

Publicerad 2023-12-12

Lagom till Lucia drar ovanligt kall luft och snö in över landet.

Snön kan dock bli kortvarig på sina håll när snöns värsta fiender drar in – vind och plusgrader.

– Vi står inför ett rätt trist väderomslag kommande helg, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.se

Lucia ser ut att bli en riktigt kall historia i år men sen vänder vädret helt. Till helgen väntas både plusgrader, regn och extrem halka på flera håll i landet.

Det blir luciasång i minusgrader i praktiskt taget hela landet.

Ovanligt kallt i hela landet

Temperaturerna förväntas bli ovanligt kalla under årets luciafirande.

– I Svealand och södra Norrland ligger man på mellan 8 och 12 grader kallare än normalt, men det blir minusgrader i så gott som hela landet imorgon, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.se

I de södra delarna av landet ligger temperaturen på mellan 2 och 6 grader kallare än normalt. Med det kalla vädret drar även snöfall in som kan nå de norra delarna av landet under torsdagen. Samtidigt kan solen komma att skina igenom på sina ställen.

– Det blir även solglimtar på flera håll över fjällvärlden och runt Svealand och omnejd, säger Lasse Rydqvist.

Snöns värsta fiender drar in

Till helgen slår vädret sedan om ordentligt och betydligt mildare luft drar in över landet – vilket kan tära på snötäcket.

– Vi står inför ett rätt trist väderomslag kommande helg. Det startar redan på fredagskväll, då är det flera plusgrader i Götaland, så fortsätter det på lördag även upp i södra Norrland.

Enligt SMHI är snötäcket ”illa ute” när två av snöns värsta fiender drar in – plusgrader och vind.

– Det mildare vädret håller i sig nästa vecka och även snötäckets värsta fiende, plusgrader dygnet runt. Det kan vi få i Götaland och Svealand men även plusgrader mitt på dagen under måndag och tisdag över östra Norrland, säger Lasse Rydqvist.

”Förrädiskt halt” och blåsigt

Omslaget kommer inte bara med mildare luft, även regn, vind och halka väntas. Bland annat i Jämtland och Västerbotten väntas regn.

– Då kan man tänka sig att det blir förrädiskt halt, säger Lasse Rydqvist.

Blåsten väntas även dra in redan under lördagen över landet.

– Sen ska det fortsätta vara blåsigt även på måndag, när vi även får regn även i Sydsverige. Generellt ser nästa vecka ut att bli ganska blåsig, säger Lasse Rydqvist.

Följ ämnen i artikeln