Åklagaren om barnvåldtäktsdomen: "Inte nöjd med domen"

Publicerad 2023-02-27

Reaktionerna har varit stora efter att Hovrätten för Västra Sverige friade en 50-årig man som i tingsrätten dömdes för våldtäkt mot en tioårig flicka.

Åklagaren Eva-Lotta Swahn kommenterar domen för första gången och säger att hon är "oerhört förvånad".

– Man hade kunnat kompletterat utredningen men Hovrätten väckte inte frågan om betydelsen av ordet snippa, säger hon.

Den 50-åriga mannen som dömts för att ha våldtagit en tioårig flicka friades bland annat då det var oklart hur ordet snippa skulle tolkas – vilket har väckt starka reaktioner och digitala protester.

Den enda kvinnliga domaren ansåg att mannen skulle dömas till tre års fängelse i enighet med tingsrättens linje. De fyra manliga juristdomarna ansåg att det saknades en förklaring till vad åklagaren menade med ordet snippa.

Åklagare Eva-Lotta Swahn kommenterar nu domen och säger att den var oväntad och ovanlig.

– Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning och skrivning sett till helheten. Hovrätten väckte inte heller frågan om betydelsen eller innebörden av ordet snippa, säger Eva-Lotta Swahn på Åklagarkammaren i Halmstad.

”Inget barnperspektiv”

Barnperspektivet finns inte med i tolkningen, menar hon.

– Om du tänker att du håller handen platt och vinklar ett finger 90 grader, man måste ha förstått förklaringen utifrån barnets berättelser och gester. Det är oerhört sorgligt att ett barn som berättar det så gott det kan inte ska bli lyssnad på. Man kan ju fråga sig om vi ska behöva ha anatomilektioner för barn redan i förskolan för att de ska kunna uttrycka sig på rätt sätt om de blir utsatta för övergrepp?

Det är fortfarande oklart huruvida fallet kommer att överklagas till Högsta domstolen. Eva-Lotta Swahn berättar att hon kommer att ta dialogen vidare med utvecklingscentrum.

– Jag är inte nöjd med domen. Det avgörande beslutet om att överklaga till Högsta domstolen tas av riksåklagaren. Jag är oerhört förvånad och har aldrig tidigare varit med om att man gör så här vid en förhandling, att man inte tar upp frågan och sedan gör en lexikalisk vändning, säger hon.

ANNONS