Flera döda i anfall mot Rafah

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-02-08

En pojke samlar sina ägodelar från sitt hus som förstörts under torsdagens anfall i Rafah.

Minst 13 personer har dödats i israeliska luftangrepp mot den hårt pressade gränsstaden Rafah, i södra Gazaremsan.

Samtidigt varnar FN:s människorättschef Volker Türk Israel för att eventuellt göra sig skyldigt till ett krigsbrott genom att skapa en ”buffertzon” längs Gazas gräns till Israel.

Åtminstone fem av de som dödades i nattens angrepp mot Rafah var barn, enligt det sjukhus som tagit hand om kropparna.

Anfallet skedde sedan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beordrade markstyrkor att förbereda sig för att gå in i den hårt ansatta gränsstaden, dit ungefär hälften av Gazas befolkning bedöms ha flytt undan attackerna i övriga delar av landremsan.

Rafah, som gränsar till Egypten, är också den främsta platsen för införsel av humanitärt stöd.

I norra och centrala Gaza riskerar hundratusentals personer att dö på grund av matbristen, varnar FN-organet Unrwa, som den senaste tiden har anklagats av Israel för samröre med terrorstämplade Hamas.

Volker Türk varnar samtidigt Israel för att förstörelsen av all bebyggelse i Gaza nära gränsen till Israel, med syfte att skapa en buffertzon, skulle kunna vara ett krigsbrott.

Sådan ”omfattande förstörelse av egendom, som inte rättfärdigas av militära behov och som utförts olagligen och godtyckligt, utgör en grov överträdelse av den fjärde Genèvekonventionen, och ett krigsbrott”, skriver FN-toppen i ett uttalande.

Türk påminner även om att tvångsförflyttning av civila också kan utgöra ett krigsbrott.

Enligt Israels militär genomförs ”olika nödvändiga åtgärder för att säkerställa en försvarsplan som förstärker säkerheten i södra Israel”.