Kry

Kritiken efter Kry-läckan: ”Får helt enkelt inte inträffa”

Av: 

Adrian Ericson

Aida Hadzialic.
Aida Hadzialic.

NYHETER

På fredagen kunde Sveriges Radio Ekot avslöja att vårdföretaget Kry läckt läkares och patienters telefonnummer och mejladresser till Facebook.

Aida Hadzialic (S) som är oppositionsråd i Region Stockholm reagerar starkt och kräver en granskning.

– Det här får helt enkelt inte inträffa, säger hon.

”Dina uppgifter är säkra med oss” står det på hemsidan för Kry Connect, en tjänst för vårdpersonal att träffa patienter digitalt.

Det var inte så värst säkert skulle det visa sig. När Sveriges Radio Ekot testade tjänsten så kom det fram att telefonnummer och mejladresser till både läkare och patienter skickades vidare till Facebook. Tjänsten är helt enkelt konstruerad så.

Torsten Mossberg, expert på läkares yrkesansvar och ledamot i Läkarförbundets styrelse, är kritisk.

– Bara att du har sökt mig i något ärende kan vara känsligt för dig. Man ska ju aldrig sprida patientuppgifter på något sätt, någonstans, säger han till Ekot.

Politiskt krav på granskning

En som reagerade starkt på avslöjandet är Aida Hadzialic (S), regionråd i opposition i Stockholm, som betonar att det inte är första gången uppgifter läcker via vårdföretag. Som landets största region med ett stort inslag av privata vårdföretag har Stockholm ett särskilt ansvar, menar Hadzialic.

– Vi behöver se om detta är en isolerad incident eller om det finns ett strukturellt problem även hos andra aktörer, inte bara Kry. Det är det ena. Det andra är att förebygga så att man inte hamnar i det här läget igen, säger Hadzialic.

Socialdemokraterna kommer därför att lägga fram ett förslag på att Region Stockholm ska granska hur vårdföretag hanterar sekretessbelagda uppgifter.

– Vi menar att regelverket och uppföljningen måste skärpas så att invånarna kan känna sig trygga med den digitala vården, säger Hadzialic.

Regionrådet hoppas att regionstyrelsens ordförande Iréne Svenonius (M) och övriga partier ska ställa sig bakom granskningen.

– Jag ser det som min plikt och vårt gemensamma ansvar, säger Hadzialic.

Kry besvarar kritiken via mejl

Kry bekräftar att uppgifterna läckt men vägrar att låta sig intervjuas av Ekot.

Via mejl skriver vårdföretaget att det som skett är ”mycket beklagligt” och att det beror på ”en inkorrekt implementering”. Händelsen ska också ha anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten.

Vidare uppger Kry att överföringarna till Facebook har stoppats och att händelsen inte påverkat företagets vanliga vårdapp.

Ekot skriver att Kry Connect använts av 190 000 patienter i Europa under det första dryga året efter lanseringen.

Hur många som fått sina kontaktuppgifter röjda är ännu oklart.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

De har blivit miljardärer på svenska välfärden

ÄMNEN I ARTIKELN

Kry

Region Stockholm

Aida Hadzialic

Vårdbolag

Socialdemokraterna

Vård & omsorg