Hallengren uppmanar till vaccination: ”Smittan ökar igen”

Publicerad 2022-07-07

Smittspridningen av coronaviruset ökar igen – framförallt inom äldreomsorgen.

Folkhälsomyndigheten och regeringen befarar att trycket på sjukvården kan öka.

– Många är sjuka fastän det är mitt i sommaren, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialstyrelsen får återigen i uppdrag att samla in uppgifter om hur många som vårdas på sjukhus med covid-19. Syftet är att kunna hålla koll på smittspridningen.

Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff på torsdagen.

– Smittan ökar igen. Många är sjuka fastän det är mitt i sommaren. Vi ser en liten ökning av antalet personer med covid-19 som behöver vård på sjukhus och som behöver intensivvård, säger Hallengren.

Antalet konstaterade fall har ökat fyra veckor i rad. En liknande trend syns i flera länder i Europa.

– Vi kan vänta oss fler fall under sommaren och viss ökad belastning på vården. Men vi ser inte framför oss en sådan påverkan som vi sett tidigare under pandemin, jag vill verkligen betona det, säger Hallengren.

Framförallt märks en ökad smittspridning inom äldreomsorgen.

”Hög tid för femte spruta”

Folkhälsomyndigheten säger att den stigande smittspridningen än så länge är liten. Några nya restriktioner är inte aktuella. Myndigheten försäkrar vidare att åtgärder vidtas inom vård och omsorg för att hålla smittspridningen i schack.

Den primära uppmaningen till allmänheten är att ta sina rekommenderade vaccindoser. Inte minst för den som är äldre eller tillhör en riskgrupp.

– Nu fick de som är 80 år och äldre sin fjärde spruta från och med i början av mars. Därför är det hög tid för dem att få sin femte spruta i september, säger Karin Tegmark Wisell som är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen domineras just nu av BA5 – en undergrupp till virusmutationen omikron. Symptomen från BA5 är emellertid inte allvarligare än tidigare, enligt Tegmark Wisell.

Framöver kan uppdaterade vaccin komma att användas. Tegmark Wisell understryker emellertid att nuvarande vacciner ger ett gott vaccinationsskydd.

– Det allra viktigaste är att se till att man får sin spruta i tid. Finns det nya vacciner på plats kommer vi att använda dem.

Lena Hallengren