Bästa tipsen för dig som ska köpa nytt hus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-04

De flesta som köper nytt hus gör det för att få ett bekymmersfritt boende, slippa mögel, fuktskador och dyra reparationer. Men det finns också en del risker.

För den som går i hustankar är det därför viktigt att skaffa sig rätt information innan det är dags för kontraktsskrivning. Därför kan nedanstående tips vara ett bra första steg på vägen.

Innan du bestämmer dig för vilket hus du ska bygga, titta på ett liknande hus i verkligheten. De flesta husproducenter brukar ha visningshus eller liknande. Det är svårt att få en bra bild om du bara utgår utifrån en arkitektritning och modeller.

Var noga när du väljer interiör

Tapeter, vitvaror, kakel och köksinredning, se till att du får det du verkligen vill ha och betala hellre lite extra för det. När du ändå gör allt från början är det en god idé att undvika halvmesyrer.

Ta referens på byggföretaget som ska bygga ditt nya hus. Titta på flera hus de byggt tidigare och om möjligt fråga tidigare köpare. Det finns trots allt en hel del oseriösa och mindre bra byggföretag. Var säker på att byggföretaget du väljer är seriöst INNAN ni skriver avtal. Se också till att det avtal du skriver inte har några ”bakvägar” som företaget kan smita undan sitt ansvar genom.

Ta hjälp av experter

Har du själv hittat en tomt är det viktigt att låta någon expert granska tomten. Berätta vad ni har för planer med tomten. Trädgårdskostnader som plattsättning och anläggning av gräsmatta är utgifter som chockar många husköpare. Det bästa är att vara förberedd på kostnaderna.

Stämmer planlösningen överens med hur ni vill bo. Har ni uppsikt över barn och trädgård. Föreställ dig hur det kommer att fungera i vardagen och hur rummens placering ser ut. Se till att vara 100 procent nöjda innan du godkänner. Fundera också över hur rummen ska användas. TV-uttag, el, telefon är lätt att placera innan ytskiktet är på plats, men nog så svårt (och i vissa fall kompetenskrävande) att ändra på i efterhand.

Innan du slutbetalar huset, se noggrant över ditt nya boende och se till att det överensstämmer med avtalet. Godkänner du och hittar en massa fel senare kan det vara svårt att få felen åtgärdade.

Källor: Boverket, Villaportalen, Vi i Villa

Följ ämnen i artikeln