”Han mördades i djungeln”

Publicerad 2013-03-22

Broderns krav: Myndigheterna måste ta upp Per-Oves fall igen

Filmaren Per-Ove Carlsson hittades med halsen avskuren i djungeln.

Självmord, löd den officiella förklaringen. Men nu avslöjar tidskriften Filter att han blev mördad.

– Svenska myndigheter måste ta upp fallet igen, kräver hans bror Paul Carlsson, 64.

I januari 1992 åkte den då 35-årige frilansjournalisten Per-Ove Carlsson från Gotland till djungeln i Papua Nya Guinea. Han ville skildra den västpapuanska gerillans kamp mot kolonialmakten Indonesien som Sverige exporterade vapen till.

– Han drevs av ett starkt rättvisepatos. Han ville ­belysa en bortglömd konflikt och undersöka om svenska vapen användes mot gerillan, säger Mats Brolin, en av Per-Ove Carlssons bästa vänner, till Aftonbladet.

”Känner mig förföljd”

Till slut lyckades han träffa gerilla­rörelsen OPM som var målet för resan. Den 28 april 1992 ringde han till Mats Brolin och berättade att filmmaterialet är känsligt och att det måste smugglas ut ur landet via kurir. Själv skulle Carlsson flyga hem nästkommande dag.

– Jag känner mig förföljd, sa han i sitt sista samtal.

Några timmar senare hittades han död i en blodpöl i gästrummet på en katolsk missionsskola i staden ­Kiunga där han övernattade. Ingenting i rummet saknades förutom tre videoband märkta ”hot stuff”. Enligt en svensk undersökning angavs självmord som trolig förklaring. Papuanska myndigheter slog fast att svensken hade tagit livet av sig.

”Inte en chans”

Men varken anhöriga ­eller vänner i Sverige ­trodde på den teorin. Även S-politikern Pierre Schori ifrågasatte den.

– Det finns inte en chans på tusen att han tog livet av sig, säger brodern Paul Carlsson till Aftonbladet.

Frilansjournalisterna Ivar Andersen och Klas Lundström har rest i Per-Ove Carlssons spår över 20 år senare. Det tyngsta beviset på att Carlsson blev mördad är ett brev skrivet av en gerilla­ledare som skickades till en australiensk journalist. Där står det att svensken mördades av indonesisk och papuansk säkerhetstjänst. Dubbelagenter inom OPM ska ha hjälpt till.

– Vi har träffat journalisten, vi har sett brevet som inte var avsett för publicering. Vi tror att det är på riktigt, säger Klas Lundström, en av artikelförfattarna, till Aftonbladet.

”Ville inte gräva”

Diplomatisk korrespondens och diarieuppgifter om Per-Oves öde är fortfarande sekretessbelagda. Nu hoppas anhöriga och vänner att svenska myndigheter ser till att hans mördare får sitt straff.

– Självklart måste de ta det på allvar nu. Jag är väldigt tveksam till vad regeringen och UD gjorde då. Det är som om de ­ inte riktigt ville äventyra vapenaffärerna med Indonesien genom att gräva i det här, säger Mats Brolin.