Prins Carl Philip sätter ner foten

Uppdaterad 2015-03-10 | Publicerad 2015-03-09

Prins Carl Philip, 35, har bestämt sig. Mobbning och diskriminering på grund av dyslexi måste försvinna. Det framkom på dagens konferens om läs- och skrivsvårigheter.

– Jag har bestämt mig för att använda min roll för att sätta dyslexi på agendan, säger Prinsen.

Det var redan i somras som prinsen tog initiativ till eftermiddagens möte om dyslexi. Han pratade då med dyslektikerförbundet om vad han kunde göra för att hjälpa till. Det resulterade i dagens konferens höll som hölls i Specialpedagogiska skolmyndighetens lokaler i Stockholm. Jurister, lärare, professorer och representanter från dyslektikerförbundet var inbjudna att prata om dyslexi från olika infallsvinklar.

”Vet själv hur det känns”

På agendan för dagen var bland annat den mobbning och diskriminering som personer med dyslexi kan utsättas för. Carl Philip sa att skolan måste bli bättre på att tidigt identifiera elever med dyslexi och ge dem rätt stöd.

– Inget gör mig mer sorgsen än när någon pekas ut som korkad på grund av sin dyslexi. Jag vet själv hur det känns. Det förvärrar dyslexin, säger Prins Carl Philip.

Vill att alla får samma hjälp

Prinsen lider precis som sin far, kung Carl Gustaf, och sin syster, kronprinsessan Viktoria, av läs- och skrivsvårigheter. Han själv har varit lyckligt lottad och kunnat få mycket hjälp men det stora problemet är att läs- och skrivsvårigheter hanteras olika på olika platser i landet. Prins Carl Philip vill att alla som lider av dyslexi ska få samma möjligheter till hjälp. Han berättade själv om hur han upplevt att växa upp med läs- och skrivsvårigheter.

– Det jobbigaste var att känna att jag inte hängde med, säger Carl Philip.

”Vill lyfta frågan”

I sitt öppningstal pratade Carl Philip om att alla måste ta ansvar för att lyfta frågan och att dagen skulle bli en start där alla inbjudna kunde tänka stort och fritt för att hjälpa alla som lider av dyslexi.

– Det blir en stor vinst för den enskilde men kanske en ännu större vinst för samhället.

Nu hoppas Carl Philip att han ska kunna bli en förebild för andra som lider av dyslexi.

– Jag vill lyfta upp frågan på agendan och vara en stark röst för alla dyslektiker. Det är så många som behöver hjälp, det finns ett stort behov av stöd och bra material.

”Har fått mycket feedback”

Hösten 2014 uttalade sig Carl Philip hos David Hellenius i TV4 om sina läs- och skrivsvårigheter. Hans framträdande blev mycket hyllat och omtalat.

– Jag har fått väldigt mycket feedback på det. Det var många som kunde koppla an till det jag sa.

Kan prinsen tänka sig att gå ut i skolorna och prata med elever som har samma problem?

– Det får vi ju se men det är inte omöjligt. Men det finns de där inne som är betydligt bättre på det än jag.

Sista frågan, hur går det med bröllopsplanerna?

– Apropå dyslexi eller? Tack, det går bra.