Löfven ville få Sjöstedt att mjukna

Publicerad 2014-09-19

Stefan Löfvens iskalla nobb skakade Vänsterpartiet.

Syftet med chock­taktiken var att få Jonas Sjöstedt att mjukna inför fortsatta förhandlingar.

Och det sluga spelet fick precis den effekt som ­S-ledaren ville uppnå, erfar Aftonbladet.

Stefan Löfven fick som väntat i går talmannen Per Westerbergs uppdrag att bilda regering. Men han fick också en deadline – på 190 timmar.

– Löfven ska senast den 26 september klockan 12.00 återrapportera sina sonderingar till mig, slog Westerberg fast.

S-ledaren hade dock redan inlett sina sonderingar i samtal med MP och V.

Och i dag träffar Stefan Löfven Alliansens parti­ledare på sitt arbetsrum i riksdagen.

Redan dagen efter valet väckte han uppmärksamhet när han helt avfärdade V:s chanser att få sitta i en regering.

Ville öppna dörrar

En V-källa beskriver agerandet som ”omskakande”:

– Det var väldigt bryskt.

I partiet hade vi förberett oss och förväntat oss flera olika scenarier, men inte det där.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det precis den effekt Stefan Löfven ville uppnå.

Med chocktaktiken mot V ville han både öppna dörrar till ett samarbete med C och FP och också få V-ledaren Jonas Sjöstedt att mjukna inför kommande förhandlingar om bland annat budgeten. Exempelvis har Sjöstedt gång på gång upprepat att V inte sätter sig i en regering som tillåter vinstuttag i skatte­finansierade välfärdsbolag, medan S motsätter sig ett förbud.

Kort efter att Löfven smällt igen dörren till ­ministerposter för Sjöstedt ställde S-ledaren upp den på glänt igen.

– Vi kommer att ha och ­eftersträva ett samarbete med Vänsterpartiet i både budgetfrågor och andra frågor. Däremot ser vi inte möjlighet att vi sitter i regering tillsammans, sa han.

Ingen enkel match

Enligt Aftonbladets källor hoppas nu Stefan Löfven att V, efter chocken att inte få vara med i regeringen, ska vara beredda till de eftergifter som krävs för att ett samarbete ska vara möjligt.

– Vänstern kan aldrig stödja en borgerlig regering och de vill inte fälla en S-ledd regering. Det är vår utgångspunkt, säger en socialdemokrat.

Men en särskilt enkel match ska Löfven nog inte vänta sig.

En V-källa framhåller att man nu fått världens chans att påverka – rejält.

– Löfven behöver oss för att klara sin budget, så vi har en utmärkt position. Ska vi vara med ska vi få rejält genomslag på alla budgetområden.

Stefan Löfven har gång på gång påtalat att hans första politiska åtgärd kommer att bli en 90-dagarsgaranti för unga. Källor inom S menar dock att en verklig förändring av samhället mot fler jobb, bättre skolor och minskade klyftor är det allra viktigaste, vägarna dit kan se olika ut.

– Det finns ett förhandlingsutrymme åt flera håll. Om MP eller V tycker de har bättre lösningar så är vi beredda att lyssna, säger en socialdemokrat.

Efter att Löfven i dag träffat Alliansens ledare hålls ett partistyrelsemöte där S-ledaren väntas redogöra för sina sonderingar.

Löfvens sluga taktik - dag för dag

14 september - valnatten

V och S firar på varsitt håll efter att valresultatet har blivit känt att det blir regeringsskifte.

”Den här segern, att de borgerliga förlorar valet, att vi får en ny statsminister, att vi kan få en bättre politik. Det är vår seger, det är tack vare oss, det är tack vare vårt arbete”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V) i sitt tal.

V är beredda att sitta i en regering, påpekar han mellan seger­jublet.

15 september

På förmiddagen kallar ­S-ledaren Stefan Löfven till en presskonferens. Där stänger han inga dörrar utan säger: ”Det ska vara flera partier i regeringen.”

Redan på eftermiddagen ska han inleda samtal med MP.

Klockan 15.00 paraderar så Löfven med Miljöpartiet inför pressuppbådet vid S-riksdagskansliet för första gången och berättar att de tillsammans kommer fortsätta arbetet för att få till en S-ledd regering. Han påpekar också att samtal med Vänsterpartiet ska föras ”så snart som möjligt”.

15.30 tar Löfven emot Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, på sitt rum på riksdagskansliet. V-ledaren har då gått dit genom de underjordiska kulvertarna.

Direkt får Sjöstedt beskedet utan någon som helst diskussion veta att Vänsterpartiet inte kommer ingå i en regering.

18.00 håller Sjöstedt en presskonferens där han uttrycker sin besvikelse över S-ledarens bestämda besked och kallade det ”ett stort misstag”.

Tio minuter innan går Löfven ut till nyhetsbyrån TT och berättar om nyheten att V inte kommer ingå i hans regering men att han välkomnar ett samarbete både i budgetfrågor och annat.

Sjöstedt gör dock klart inför pressen redan samma kväll att V inte kommer gå med på en budgetuppgörelse om partiet inte samtidigt får ett särskilt avtal om att vinster i välfärden ska stoppas.

16 september

Riksdagens talman kallar till presskonferens för att berätta om att han nu kallar till en sonderingsrunda, med start dagen efter, för att fråga partiledarna vilka regeringskonstellationer de kan acceptera.

Löfven tar troligtvis redan samma dag kontakt med Sjöstedt igen för att prata budgetsamarbete.

17 september

Sjöstedt meddelar för pressen efter sin pratstund med talmannen att han varit i kontakt med Löfven och Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson om att förhandla om en budget: ”Vi har tackat ja.”

V-ledaren understryker att S och MP först måste prata ihop sig sinsemellan.

18 september

 Talmannen meddelar efter ytterligare en sonderingsrunda att han Löfven får uppdraget att bilda en ny regering.

26 september

Ska Löfven ska första gången återrapportera till talmannen om hur det går med regeringsbildningen.

Följ ämnen i artikeln