Trump och Clinton vinnare i New York

Publicerad 2016-04-20

NEW YORK. Kampen inför nattens primärval har varit stenhård.

Donald Trump, Hillary Clinton och Bernie Sanders har alla kampanjat ivrigt i sin hemdelstat.

När merparten av rösterna räknats står det klart att fastighetsmiljardären Trump vinner en väntad och psykologiskt viktig storseger och att den förra utrikesministern Clinton tagit ett steg närmare Demokraternas presidentkanidatur.

Toppkandidaterna har verkligen tagit fasta på att New York är staden som aldrig sover. De senaste dagarna har de farit runt i hela delstaten och hållit valmöten, träffat supportrar och ätit alla möjliga kulinariska rätter som är typiska för New York.

Det är förstås ett måste när man är på hemmaplan.

Clinton tog hem New York

Hillary Clinton, som varit senator i New York, såg på förhand ut att vara den kandidat för Demokraterna som skulle ta hem primärvalet i New York. Men efterföljande opinionsmätningar visade att Bernie Sanders, som är född i Brooklyn, knappat in rejält och är minst lika poppis i stan.

När tisdagsnatten väl var kommen såg det till en början ganska jämt ut mellan demokraterna. Men Clinton drog snart ifrån

och utropades till segrare. På Twitter tackar hon valarbetarna, organisatörerna och anhängarna:

"Det här är er seger. Tack".

När nästan alla röster var räknade hade Vermontsenatorn Bernie Sanders fått 42 procent. Hillary Clinton låg då i stadig ledning med 598 procent.

En segervis och något hes Hillary Clinton höll sent på natten, onsdagsmorgonen svensk tid, tal till New York-väljare vars jubel inte visste några gränser.

– Låt oss gå ut och vinna detta val! avslutade Hillary Clinton sedan sitt 19 minuter långa tal.

Bernie Sanders flög redan under kvällen tillbaka till Vermont för att ladda batterierna innan han återvänder till Pennsylvania för att delta i en kampanj på torsdag.

– Jag gratulerar Clinton till segern, sa Sanders till reportrar på en mycket kort telefonkonferens enligt CNN.

Trump gick mot storseger

Inför tisdagens primärval kunde Donald Trump sitta lugnt i sitt Trump tower på Fifth Avenue, där han höll valvaka under natten. New York-sonen och fastighetsmiljardären har ett brett stöd här, även om han råkat blanda ihop 11 september-attackerna i New York med butikskedjan 7-eleven under ett kampanjtal i veckan.

Och när natten väl var kommen gick han mot en solklar och psykologiskt viktig seger.

När nästan alla röster var räknade hade Donald Trump fått 61 procent mot 25 för Ohioguvernören John Kasich. Den ultrakonservative Texassenatorn Ted Cruz låg trea och sist med 15 procent.

1237 är gyllene antalet

Men ännu kan han inte slappna av allt för mycket. På den republikanska sidan står 95 delegater på spel. Trump behöver samla så många delegatsröster som möjligt nu för att bli den nominerade till sommarens partikonvent, då presidentkandidaten officiellt väljs av partiet. Annars hotar många republikaner med att helt enkelt välja någon annan, även om den kandidaten inte fått lika många röster under primärvalen.

Och Trump är fortfarande en bra bit från att ha 1237 röster, som är det gyllene antalet röster för att bli nominerad.