Bildbeviset: Så gör sig IS redo för striden

Publicerad 2016-11-06

Terrorsekten IS bygger barrikader av cement, bråte och sand i Mosul för att hindra irakiska arméns framryckning.

Få utomstående vet vad som händer i själva staden.

En som med risk för sitt liv rapporterar om IS skräckregim är bloggaren Mosul Eye.

– Mosulborna kommer inte att låta staden bli ett hem för en IS-stat, skriver han på sin blogg.

Irakiska armén möter allt kraftigare motstånd på sin väg in i Mosul. På satellitbilder som den amerikanska säkerhetsfirman Stratfor släppte under lördagen syns hur IS sätter upp barrikader av cement, sand och bråte för att blockera infartsvägarna till stadens centrum, skriver nyhetsbyrån AP.

Bilderna, tagna i måndags, visar också hur terroristerna har sprängt byggnader i närheten av stadens flygplats och en militärbas på Tigris-flodens västra strand. Allt för att de framryckande irakiska soldaterna inte ska ha någonstans att gömma sig, skriver Stratfor, enligt AP.

Sju specialsoldater dödade

De irakiska styrkorna möter allt starkare motstånd. I fredags ska minst sju soldater ur en irakisk specialstyrka ha dödats när de försökte komma närmare stadens centrum. Gatustriderna beskrivs som de häftigaste sedan irakiska arméns offensiv inleddes för tre veckor sedan. Under lördagsmorgonen har båda sidorna fortsatt att beskjuta varandra med granater och automatvapen, främst i stadsdelen al-Bakr. Irakiska soldater håller också att kontrollera byggnaderna i stadens östra delar därifrån IS-terroristerna fördrivits under fredagen.

Bilbomb dödade 18 på flykt från IS

I skuggan av striderna fortsätter civilbefolkningens lidande. Minst 18 människor har dödats i norra i Irak, i samband med en attack mot en kolonn med människor på flykt från terrorgruppen IS, enligt polisen. Två vägbomber detonerade när en lastbil med personer från Hawija söder om Mosul var på väg till staden Al Alam, nära floden Tigris.

17 av de döda kom från familjer som tvingats fly, enligt polisen. Även en polis som färdades i en egen bil dödades i attacken, uppger nyhetsbyrån TT.

Uppgifterna om livet i själva staden är knapphändiga.

Bloggaren riskerar sitt liv

En som med risk för sitt liv rapporterar därifrån är historikern och bloggaren Mosul Eye. Han har över 115 000 följare på sin Facebook och flera internationella medier har skrivit om honom.

För några timmar la han upp en dikt på sin sida på Facebook:

"O, Gud. Jag känner mig maktlös. Ingenting verkar kunna lugna mig. Ingenting ger mig frid. Gud, jag ber dig. Ta hand om mitt barn. Rädda min Mosul för mig".

I en tidigare intervju med norska tidningen VG har han förklarat varför han måste hålla sin identitet hemlig.

– Om IS upptäcker mig kommer de att anklaga mig för spionage och svek och jag kommer att bli dödad, sa personen på VG.

På sociala medier hedrar bloggaren personer som IS dödat anklagade för att vara just spioner.

"Mosul har offrat mycket"

Bedömare tror att mannen verkligen finns i Mosul med tanke på hans detaljerade kunskaper om staden. Senaste bloggposten från i går fredag försöker besvara frågan "varför Mosulborna inte revolterar mot IS".

Bloggarens svar är att tystnaden är bästa beviset på motståndet. Det är ett sätt för staden med en "rik islamisk tradition" att visa sitt avståndstagande mot IS.

"Mosul har offrat mycket. IS har mördats hundratals av dess invånare, må gud förbarma sig över dem, men revolutionens fackla har tänts och ingenting kommer att släcka den", skriver Mosul Eye.

Hen lägger till:

"Vi ska bygga ett operahus, vi ska starta musik- och balettskolor och vi ska bjuda in världens bästa musiker att spela sina symfonier där", skriver bloggaren.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS