Hittade förmögenhet i begagnade soffan

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-05-19

Tre studenter köpte en gammal gropig soffa och hittade en kvarts miljon kronor. De kunde plötsligt köpa vad de ville.

Men de bestämde sig för att spåra upp den förre ägaren.

De tre studenterna bor ihop och skramlade till en gropig soffa för 300 kronor i en secondhandaffär.

Men det visade sig vara ett klipp när de grävde fram sedelbunt efter sedelbunt ur den gamla stinkande soffan, skriver bland annat tidningen The Independent.

Geologistudenten Reese Werkhoven kände en bula i soffans ena armstöd och grävde fram ett plastkuvert som innehöll en tjock bunt tjugodollarsedlar.

– Det mesta jag någonsin hittat i en soffa var typ 50 cent. Om jag ska vara ärlig skulle jag bli extatisk om jag så bara hittade en femma i en soffa, säger Reese Werkhoven till The Little Rebellion.

Han och rumskamraterna Cally Guasti och Lara Russo utforskade varje bula och skrymsle. De sökte igenom hela soffan och grävde fram kuvert efter kuvert.

– När vi trodde att vi hade dragit ut det sista kuvertet hittade vi tusen dollar till, säger Guasti.

Tjugo minuter senare satt de där med 40 000 dollar, över en kvarts miljon kronor i kontanter.

De skulle plötsligt kunna betala av alla sina studielån eller resa jorden runt.

– Jag skulle ha köpt en ny bil åt min mamma. Hon kör runt i en skrothög och jag ville verkligen överraska henne, säger Werkhoven.

Spårade ägaren

De ställdes inför dilemmat att behålla pengarna eller försöka hitta den tidigare ägaren. Men det fanns inget namn eller någonting annat som kunde visa vem som ägt soffan.

Men på ett av kuverten hittade de ett kvinnonamn.

– Vi har många moraliska diskussioner. Vi kom överens om att vi var tvungna att lämna tillbaka pengarna till vem det än var som ägde dem. Det är deras pengar och vi hade inte tjänat ihop dem. Men det var många gråzoner att ha i åtanke, säger Lara Russo.

Tänk om pengarna tillhört en knarklangare? Eller om de är falska? Den som stoppat soffan med dem kanske är död? De gjorde vad de flesta andra skulle ha gjort och rådfrågade sina föräldrar.

Dagen efter ringde Reese Werkhovens mamma upp honom på skolan. Hon hade hittat kvinnan. Han ringde sedan upp henne.

Hade varit sjuk

När de träffades för att överlämna pengarna kom sanningen fram. Kvinnan var en 91-årig änka som hade lagt pengar i soffan i 30 års tid eftersom hennes man led av en hjärtsjukdom och kunde dö när som helst.

Hon hade varit inlagd på ett vårdhem i flera månader efter en ryggoperation. Under tiden hade hennes dotter och svärson ersatt soffan, som hon brukat sova på, mot en riktig säng. Den gamla hade de lämnat åt Frälsningsarmén.

Men de ärliga studenterna gick inte helt lottlösa. Kvinnan gav dem över 6 000 kronor som tack för att de lämnat tillbaka pengarna.