Persson - förloraren

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2005-10-29

Han har bara vunnit ett val - och har bara en chans kvar

Som partiledare har Göran Persson förlorat alla val. Utom ett.

I dag börjar han marschen mot nästa. Det blir sannolikt hans sista.

Men vad har Persson egentligen åstadkommit?

Inte så mycket som han själv ville.

I dag inleds socialdemokraternas 35:e partikongress. Av allt att döma blir det Göran Perssons sista innan han lämnar partiledarjobbet någon gång under våren 2007.

Under förutsättning att socialdemokraterna sitter kvar efter nästa val har Göran Persson då varit statsminister i elva år i sträck, den näst längsta perioden i modern svensk historia. Bara Tage Erlander var slitstarkare.

Partikamraterna har redan börjat nedräkningen. Trots att Persson själv säger att han inte har några som helst planer på att lämna jobbet.

I en enkät som tidningen Dagens Arbete gjorde på Metalls kongress förra veckan ville hälften av de tillfrågade se EU-kommissionären Margot Wallström som Perssons efterträdare. Samma resultat gav motsvarande undersökning på Industrifackets kongress för en månad sedan.

I samband med att Göran Persson valdes till partiledare och statsminister satte han upp mål för vad han ville åstadkomma under sin tid vid makten. Men allt har inte blivit som han ville.

1. Kunskapslyftet. En massiv satsning på vidareutbildning av vuxna med bristfällig grundutbildning. 110000 personer sattes på skolbänken mellan 1997 och 2002. Uppfyllt: Ja.

2 4 procents öppen arbetslöshet.

Den blivande regeringschefen lovade att halvera den öppna arbetslösheten. Senast år 2000 skulle den vara 4 procent.

2001 och 2002 var den öppna arbetslösheten nere på den nivån. Men sedan vände kurvan.

Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån är den öppna arbetslösheten nu 5,4 procent.

Till det ska läggas 121000 personer som sysselsätts av Ams.

Persson har alltså misslyckats. I somras beklagade han att regeringen missbedömt läget och satsat för lite. Nu står kampen mot arbetslösheten åter överst på dagordningen. Uppfyllt: Nej.

3 EU till folket. Göran Persson lovade att göra EU till hela svenska folkets angelägenhet. Medlemskapet fick inte bli en angelägenhet "bara för de få".

Men inte heller här har Göran Persson nått målet. Tvärtom är svenskarna EU:s mest negativa medborgare.

Andelen svenskar som tycker att EU är "en dålig sak" uppgår till 28 procent, EU:s högsta siffra.

Hälften anser att Sverige inte har några som helst fördelar av att vara medlem i EU. Också det är den högsta siffran i unionen. Uppfyllt: Nej.

4 Det gröna folkhemmet.

Göran Persson ville "systematiskt bygga ett ekologiskt uthålligt samhälle". Det gröna folkhemmet var fött - men växte inte.

När Göran Persson ombildade regeringen för ett år sedan medgav han att inte mycket hade hänt. En nystart var nödvändig. Den fick nya samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin ansvaret för.

Visionen lever alltså. Men de praktiska resultaten låter vänta på sig. Uppfyllt: Nej.

5 Makten. För varje s-ledare finns ett överskuggande mål, att vinna och behålla regeringsmakten. Det behövde Göran Persson inte säga som ny partiledare, det var underförstått.

Men Persson kan räkna upp en ganska nedslående rad förluster.

Partiet minskade i riksdagsvalet 1998, valen till EU-parlamentet 1999 och 2004 och förlorade folkomröstningen om euro 2003.

Det enda val som socialdemokraterna ökat i under Perssons tid är riksdagsvalet 2002.

Men han har klarat den grundläggande uppgiften. Att behålla regeringsmakten - utan att behöva gå i koalition. Uppfyllt: Ja.

I dag börjar Göran Persson marschen mot nästa val.

Det blir förmodligen hans sista som partiledare.

Lena Mellin