Han vägrar ge upp sin vräkiga livsstil

Diamanter glittrar förföriskt i tiaran. Runt halsen trängs juvelerna i mångdubbla lager.

När dottern till Burmas militärdiktator Than Shwe gifte sig sparade han inte på grannlåten.

Han mördar hellre än ger upp sitt lyxliv.

Than Shwe, 74, är medelmåttan som nådde högsta makten. Förre diktatorn Ne Win såg i honom en lojal officer som inte utgjorde något hot och utnämnde honom 1985 till vice arméchef. En osannolik utveckling för den blyge bondgrabben som bara gick fem år i skolan innan han tog värvning i armén.

Han har lett Burma sedan 1992 trots att han inte är känd för sitt skarpa intellekt. I början lättade han på förtrycket. Men de senaste åren har han dragit åt tumskruvarna rejält och gjort Burma ännu mer slutet.

Han håller låg profil och visar sig mycket sällan offentligt. Han ger inga intervjuer ens till statskontrollerade medier.

Storhetsvansinne

En av få gånger Than Shwe rest utomlands var när han i december förra året flög till Singapore för att få läkarvård. Han talar inga främmande språk och uppges vara tillbakadragen som person.

Liksom många andra diktatorer verkar han ha drabbats av storhetsvansinne. Trots landets fattigdom lät han nyligen uppföra en helt ny huvudstad, Naypyidaw, i djungeln 30 mil norr om Rangoon.

Många tror att han gjorde det för att öka avståndet till sitt arga folk.

Eller så var det ett råd från hans astrolog som alltid konsulteras innan Than Shwe fattar viktiga beslut.

Namnet Naypyidaw betyder konungarnas boning. Shwe verkar själv se sig som en buddistisk kung.

Blev rasande

Diktatorn uppges ha blivit rasande när videon från dotterns bröllop för ett knappt år sedan hamnade på internet. Han kände sig förrådd.

Diamanterna och champagnen har upprört vanligt folk trots att de bara bekräftat vad de vetat länge.

Militären lever som en privilegierad klass med en levnadsstandard skyhögt över genomsnittsburmesen.

Barn till militärer går i egna skolor och universitet. Där finns i motsats till i de vanliga skolorna läroböcker och lärare.

Than Shwe och hans hejdukar har sina egna sjukhus med alla moderna faciliteter och de bästa läkarna.

De har sina egna butiker där de kan köpa franska viner, parfymer och märkeskläder. En vanlig militär tjänar tio gånger mer än en statstjänsteman.

Systemet är inte olikt det forna Sovjet. Kommunistpartiets medlemmar hade egna butiker och förmåner medan ”pöbeln” tvingade köa i timmar för en brödlimpa.

Gör allt för makten

Svaret på frågan varför militären i Burma hellre skjuter mot sitt eget folk än lämnar ifrån sig makten är egentligen rätt enkelt.

De vill inte förlora sin privilegierade livsstil.

Efter fyra årtionden av förtryck och uppdämd folklig vrede fruktar Than Shwe och hans gelikar även för sina liv. Fängelserna är fulla av torterade demokratikämpar.

När de kommer till den egna överlevnaden är regimen inte ens beredd att lyssna till de få vännerna – som Kina – som förser generalerna med vapen. Ännu mindre bryr man sig om västvärlden.

Målet är att sitta kvar till varje pris.

Annars är det slut på överdådiga bröllopsfester.

Generalernas logik: det funkade bra att döda 3 000 människor under förra upproret 1988. Det gav dem två årtionden av fortsatta privilegier. Så varför byta taktik den här gången?