Här har det inte regnat på 31 dagar

Publicerad 2023-06-15

På många platser i Sverige har det inte regnat på närmare en månad.

Och det regn som – eventuellt – ser ut att falla gör ingen skillnad.

– Såhär års räcker inte enstaka skurar, säger SMHI-meteorologen Sverker Hellström.

Sedan 60-talet har Sverige bara upplevt två somrar som varit lika varma som denna: åren 1992 och 2018. Enligt SMHI:s kartläggning har maj och juni varit väldigt torra. Den efterlängtade sommarvärmen ställer till med problem.

– Brandrisken är det största problemet på kort sikt. På lång sikt är det framför allt grundvattennivåerna som drabbas. Redan nu ligger grundvattennivåer under det normala, säger Hanna Winge, meteorologen på Klart.

I stora delar av Götaland ligger grundvattnet redan nu under normalnivån. I Svealand och Norrland är en tredjedel av områdena drabbade redan nu.

Värst på Gotland och i Blekinge

Gotland och Blekinge drabbas värst av sommarhettan. I dag är de inne på dag 31 utan regn.

– Regnmängderna är så obetydliga att det inte ens går att mäta, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

Huvudstaden är inne på dag 29 utan regn och det ser ut att bli fler än så. Prognosen är fortsatt värme utan nederbörd.

Varmt och torrt i Onsala.

Värmen framöver

Under nästa vecka blir det fortsatt varmt och uppemot 25 grader i hela landet. Meteorologerna är eniga om att den mängd regn som skulle kunna komma inte är tillräcklig för att återställa normaltillståndet.

– Såhär års räcker enstaka skurar inte. Fukten sugs upp för snabbt och dunstar av lättare än på hösten och vintern. Vi ser att det kommer att regna för lite i för korta perioder på för få ställen, säger SMHI-meteorologen Sverker Hellström.

Enligt Sverker Hellström kan det komma kraftiga enstaka skurar och regna upp emot 20–50 millimeter på en gång. Och trots att det kan verka som att problemet är löst menar Sverker Hellström att punktuellt regn kan ställa till mer problem än vad det löser.

– Sydöstra Götaland kommer att förbli torrast och stå inför störst problem. Det återstår att se om vi uppnår 1992 års rekord: 60 regnfria dagar i det området, menar Sverker Hellström på SMHI.

Under juni, fram till den 13e, har det varit torrt i hela landet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln