S rasar efter Ebba Buschs budgetbesked: ”Bara pratar och pratar”

Publicerad 2023-06-14

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg avfärdar KD-ledaren Ebba Buschs löfte om mer pengar till välfärden i den kommande statsbudgeten.

S-toppen kräver att regeringen preciserar hur mycket pengar det handlar om.

– Det hade krävts ett besked om hur mycket pengar som kommunerna ska få i höst och att det är en garanti så att man undviker besparningar i skolan och kraftiga nedskärningar i sjukvården, säger Mikael Damberg.

I en intervju med Aftonbladet på onsdagen utlovar energi- och näringsminister Ebba Busch mer pengar till kommuner och regioner när regeringen lägger fram sin statsbudget i höst.

Tidigare har regeringen varit mycket restriktiv med uttalanden om pengar till kommuner och regioner, med hänvisning till det svåra ekonomiska läget och den höga inflationen – som skapar osäkerhet kring hur mycket pengar staten kan skjuta till utan att förvärra inflationstakten.

Sticker inflationen uppåt ytterligare får kommuner och regioner det ännu svårare att få ihop budgetarna.

Ebba Buschs utspel innebär att välfärden ska kunna räkna med tillskott till nästa år. KD-ledaren gjorde dock utspelet utan att precisera hur mycket pengar det handlar om.

Mikael Damberg.

”Såhär kan man inte regera Sverige”

Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, anser att beskedet inte räcker.

– Det är som vanligt. Ebba Busch bara pratar och pratar. Men kommunerna kan inte göra någon budget på de här orden. Det hade krävts ett besked om hur mycket pengar som kommunerna ska få i höst och att det är en garanti så att man undviker besparningar i skolan och kraftiga nedskärningar i sjukvården, säger han.

– Såhär kan man inte regera Sverige.

”Tomma ord ”

Mikael Damberg uppmanar fortsatt regeringen att precisera hur mycket pengar som nu ska läggas in i höstbudgeten till kommuner och regioner.

– Det är igen bara ord. Det SKR (Sveriges kommuner och regioner reds. anm.) har efterlyst är att de behöver ett besked innan midsommar om hur mycket pengar det blir i höst. Utan det kommer det leda till att man gör neddragningar och människor blir uppsagda, något som faktiskt inte skulle behövas om man visste att det kommer pengar. Nu får man tomma ord och utan belopp.