En elev död i seglingsolycka utanför Kanarieöarna

Publicerad 2024-03-12

En gymnasieelev har dött i en olycka under en seglingsresa vid Kanarieöarna.

Det bekräftar skolan för Aftonbladet.

– Det är otroligt sorgligt det som skett. Mina tankar går först och främst till de anhöriga, säger skolans rektor.

Klassen på det svenska seglargymnasiet påbörjade sin resa den 6 mars genom att flyga ner till Gran Canaria. Därifrån färdades de sedan vidare med ett av skolans fartyg för en segling runt Kanarieöarna.

De skulle utföra kortare etapper med fokus på marinbiologiska studier och parallellt utföra studier och praktiska övningar i navigation och sjömanskap. Målet var att klassen i slutet av seglingen skulle tentera för Fartygsbefäl klass 8, vilket är den lägsta behörigheten inom yrkessjöfarten.

Under resan planerades hårdbottenexkursioner både på Gran Canaria och på El Hierro. Eleverna skulle även hinna med en del nöjen som snorkling, rundturer på öarna, vandring och valspaning.

På skolans hemsida var planen att uppdatera en logg dagligen så att nyfikna anhöriga kunde läsa om resan. Men endast några dagar in på resan inträffade en olycka som ledde till att en elev dog.

– Det har skett en olycka. Det är en tragisk olyckshändelse ombord på båten, säger skolans rektor till Aftonbladet.

Anhöriga är underrättade.

– Kristeamet är påkopplat och arbetar med krishantering tillsammans med personalen på skolan och besättningen på plats. Eleverna är på väg hem till Sverige.

Utrikesdepartementet bekräftar för Aftonbladet att det är en ung man som avlidit den 12 mars och som är hemmahörande i Svealand.

Arkivbild.