Svampplockare hittade vapen i skogen: ”Kändes läskigt”

Publicerad 2022-10-25

Pistolen låg väl förpackad i plastpåsar och en kökshandduk.

Efter regn kommer svamp, eller som i det här fallet – vapen.

Söndagens svampplockning fick en oväntad avslutning när ett kompisgäng hittade ett mystiskt paket gömt i skogen.

– Först trodde jag att det var Olof Palmes mordvapen, säger en av svampplockarna.

För andra helgen i rad hade kompisgänget i 20-årsåldern tagit sig till naturreservatet Kungshamn-Morga i Uppsala i jakt på trattkantareller.

Förhoppningen var att de senaste dagarnas tråkiga väder skulle bringa en fruktsam svampplockning även denna helg.

I stället gjorde kompisgänget en helt annan typ av fynd. Ett mystiskt paket gömt mellan två stenar i skogen.

– Först tänkte vi att det var en bajsblöja som någon packat ihop riktigt bra, säger en av svampplockarna, som vill vara anonym.

”Nej, det är inga kantareller”

En av kvinnorna i kompisgänget blev nyfiken på paketet eftersom hon inte sett det ligga där helgen innan. Därför plockade hon upp paket som låg tungt i hennes hand.

– Jag klippte upp paketet med min svampkniv. Först ramlade det ut jättemånga gröna platspåsar. Sen knöt jag upp ett bylte som var hopsatt av ett rep. Där i låg en kökshandduk.

Polisen kom och tog hand om vapnet.

Och ur kökshandduken ramlade det ut en pistol.

– När vi skulle öppna paketet tog det lite tid att klippa upp alla lager. Då skojade vi om att vi hade gjort ett stort vapenfynd. Men vi trodde ju inte att vi faktiskt hittat något sånt, säger kvinnan.

Vad tänkte du när du insåg att ni hittat ett vapen?

– Då tänkte jag, nej, det här är inga gula kantareller.

Rädd att vapnet skulle gå av

När den första chocken lagt sig ringde kvinnan polisen. Av dem blev kompisgänget beordrade att stanna vid vapnet tills en patrull tagit sig till platsen.

– Det kändes läskigt. Jag ville att polisen skulle komma snabbt. Vapnet tillhör ju någon. Jag var rädd att ägaren kunde komma vilken sekund som helst. Vad skulle jag säga till den personen då? Hej, här står jag med min svampkorg och ditt vapen?

Kvinnan berättar att kompisgänget inte vågade hålla i pistolen. De var rädda för att vapnet skulle gå av och råka döda någon.

Väl på plats omhändertog polisen vapnet som ska skickas på teknisk undersökning för att se om det går att koppla till brott, berättar Jonas Eronen, presstalesperson för polisregion Mitt.

– Ofta handlar såna här situationer om brottslingar som förvarar illegala vapen på platser som inte går att knyta till dem själva.

Hur vanligt det är att just svampplockare hittar illegala vapen i skogen kan Jonas Eronen inte svara på.

– Men det händer faktiskt då och då att privatpersoner hittar vapen på allmänna platser. I flerfamiljshus, ventiler eller som i det här fallet i terräng. Det är inte vanligt, men det händer.

Följ ämnen i artikeln