Blixthalka på E6 – stadsbussar ställdes in

Publicerad 2022-12-25

SMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll i landet.

I Borås ställdes all busstrafik in.

– Regn eller blötsnö kan falla på kalla vägar och snabbt frysa till, säger Sofia Söderholm, jourhavande meteorolog på SMHI.

Trafikolycka på E6 söder om Uddevalla.

SMHI har gått ut med en gul varning för plötslig ishalka på flera håll i landet. De områden som är drabbade är delar av Svealand och sydligaste Norrland, och delar av Västra och Östra Götaland.

– Regn eller blötsnö kan falla på kalla vägar och snabbt frysa till, säger Sofia Söderholm, jourhavande meteorolog på SMHI.

Varningen gäller från klockan 12 till klockan 23 på juldagen.

– Det är en viss lokal variation men på flera håll kan regn eller blötsnö falla på vägar och snabbt frysa till.

Inställa stadsbussar

I Borås beslutade man att ställa in alla stadsbussar från och med klockan 10.30. Klockan 13.30 återupptogs all trafik, men med följdförseningar, skriver SVT.

Hon förklarade att man ställde in bussarna av säkerhetsskäl.

– Vi vill ju köra all vår trafik som planerat men säkerheten går ju alltid först. Så det är utifrån den bedömningen och rådande halka som just nu bedöms så.

Sex busslinjer påverkades, enligt Västtrafiks störningsjour.

Tidigare under morgonen har Aftonbladet rapporterat om flera olyckor på E6. En person ska bland annat ha kört in i ett mitträcke.

”Ta det försiktigt”

Om man trots halkan behöver ge sig ut på vägarna är det viktigt att man är medveten om att en gul varning är utfärdad och vad den innebär, menar Sofia Söderström på SMHI.

– Trafiken kan gå långsammare, det kan vara begränsad framkomlighet på grund av olyckor och det kan förekomma förseningar. Man ska vara medveten om att det kan vara riktigt halt på vägarna, trafikproblem och man ska ta det försiktigt och ha ökad uppmärksamhet, säger hon.

Följ ämnen i artikeln