Billström om Ungern: ”Vi uppfyller alla krav”

Publicerad 2023-03-24

KARLSTAD. Finlands väg mot Nato blir allt mer spikrak, medan Sveriges Natoprocess saktar in.

Men utrikesminister Tobias Billström tycker han har fått klara besked från Ungerns håll – och är hoppfull att Sverige blir medlemmar i samband med Natotoppmötet i juli.

– Vi är oförstående till en utveckling där vi inte får en ratificering från Ungern, säger han.

På måndag ratificerar Ungern Finlands Nato-ansökan, men inte Sveriges. När Ulf Kristersson frågade Ungerns premiärminister Viktor Orbán om varför landet inte ratificerar Sverige fick han inte någon saklig förklaring till det, enligt TT.

– Jag frågade varför de valt att separera Sverige från Finland. Han beskrev för mig att de inte tänker försinka något lands Nato-anslutning, säger Kristersson.

Utrikesminister Tobias Billström är oförstående till en utveckling där Ungern inte ratificerar Sverige.

– Vi utgår från det vi har hört. Vi vet bara det som Ungern har varit tydliga med i kontakten med Sverige. Alltså att man anser att vi bör bli Natomedlemmar och att vi uppfyller kraven.

Utrikesminister Tobias Billström är på plats under Moderaternas Sverigedagar i Karlstad.

Han poängterar att Ungern – till skillnad från Turkiet – inte har haft något specifikt krav på Sverige vid Natomötet i Madrid när Sverige blev inbjudna till Nato, och således finns det inte något memorandum eller specifikt avtal att uppfylla från Sveriges håll.

– Vi är oförstående till en utveckling där vi inte får en ratificering från Ungern, eftersom Ungern bör kunna påbörja den här ratifikationen – eftersom vi uppfyller alla krav.

Varför saktas den här processen ner då?

– Jag vill inte spekulera, utan jag tycker det viktigaste är att hålla ögonen på målet, det vill säga att vi ska bli Natomedlemmar, och därför måste de parlament som ännu inte ratificerat oss göra det.

Syrlig smocka från ungersk politiker: ”Twittras mycket”

Men att det skulle vara en problemfri relation håller inte alla med om.

Under fredagen kom det syrlig kritik från Balázs Orbán, högt uppsatt politisk chef under Victor Orbán, på Twitter.

”Sveriges statsminister frågar vad som är de ungerska ledamöternas problem. Låt mig hjälpa er förstå med hjälp av några exempel:”

Efter det radade han upp citat från statsminister Ulf Kristersson, EU-minister Jessica Roswall och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson. Alla citaten innehåller kritik mot Ungern och dess regering.

Men Billström oroas inte av den hårda tonen.

– Det tyder på att det twittras uppenbarligen mycket. Uttalanden som har gjorts från företrädare som har träffat mig har varit väldigt tydliga. Mitt sista samtal som jag hade i måndags med den ungerske utrikesministern på plats på utrikesministerrådet i Bryssel var också väldigt tydligt: man har för avsikt att ratificera oss.

”Sveriges väg har varit längre”

Grannarna i öst – Finland – går med stormsteg mot Nato. Det välkomnar Tobias Billström, bland annat på grund av Finlands långa gräns mot Ryssland.

En prokurdisk demonstration i Stockholm 2013.

– Vi har hela tiden varit medvetna om att den svenska vägen har varit längre än den finska. Det beror på att vi har haft mer problem med PKK-aktiviteter på vårt territorium, det vill säga personer som har varit aktiva i PKK och har använt Sverige som bas.

Men han framhäver att det borde vara dags nu, att Sverige har uppfyllt sin del av memorandumet och allt det som vi åtog oss i Madrid.

Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson hälsar på Turkiets Recep Tayyip Erdogan i samband med Natomötet i Madrid i juni förra året.

Han anser att vi är färdiga.

– Just nu pågår det ett val i Turkiet, och det är klart att det inte går att utesluta att den här diskussionen är en del av den inrikespolitiska debatten i Turkiet.

I juli är Natos toppmöte i Vilnius – och om allt går Billströms väg kan Sverige då bli fullständiga Natomedlemmar.

– Jag är ju hoppfull, och tycker jag har anledning att vara det. Därför kommer vi jobba stenhårt för att bli ratificerade för toppmötet i Vilnius. Det är ett viktigt datum för där kommer viktiga beslut tas gällande Natos planering.

Följ ämnen i artikeln